Forumul Economic Delphi VII – ”Noi realități” | Jacek Olczak: „Lumea de mâine nu poate arăta la fel ca aceea de ieri”

Publicat: 18 04. 2022, 15:05
Actualizat: 18 04. 2022, 15:38
Forumul Economic Delphi VII – ”Noi realități”

Forumul Economic Delphi (DEF) este unul dintre cele mai importante evenimente politice din sud-estul Europei, care reunește anual lideri politici, economici și academicieni mondiali, cu scopul de a aborda provocări emergente globale sau regionale.

Ediția de anul acesta a avut loc pe parcursul a 4 zile, începând cu data de 6 aprilie, și s-a concentrat pe 7 teme principale – de la securitatea mondială și economia globală până la schimbările climatice, schimbarea tehnologică și transformarea economică.

Ca în fiecare an, Forumul Economic Delphi a căutat să exploreze răspunsuri la cele mai supărătoare întrebări ale vremurilor pe care le trăim cu toții:

  • Cum să reconstruim societăți mai bune și mai rezistente după criza pandemiei.
  • Cum să navighezi prin capcanele diviziunii și nemulțumirii.
  • Cum să regândești convingerile profund înrădăcinate în politica externă, securitate și creștere economică și să te pregătești mai bine pentru o lume în continuă schimbare și în ritm rapid.

2022 – Pilonii tematici ai Forumului Economic Delphi

  1. Securitatea mondială – o stare de flux
  2. Economia globală – calea de urmat
  3. UE: Viitorul Uniunii
  4. Schimbarea tehnologică și transformarea economică
  5. Reemergența Greciei – calea către o redresare puternică și stabilă

Joi, 7 aprilieGregoire Verdeaux (Senior Vice President External Affairs, PMI ) a discutat cu Phoebe Phoebe Koundouri – profesor și director de cercetare, Universitatea din Atena – în cadrul temei ”Inovație pentru egalitate”. Subiectul principal de discuție a fost rolul inovării pentru stimularea productivității, durabilității și a unor standarde de viață mai bune.

Sâmbătă, 9 aprilieTommaso Di Giovanni (VP Market Activation & Support, PMI) a oferit explicații în cadrul temei ”Arta inteligentă. Înțelegerea deciziilor corporative de succes” – rolul comunicării în recâștigarea încrederii și construirea credibilității.

Vineri, 8 aprilieJacek Olczak (CEO PMI), s-a alăturat lui Athanasios Ellis – redactor-șef Kathimerini English Edition (afiliat New York Times) – pentru o discuție despre transformare și un viitor fără fum, dar și despre criza generată de conflictul din Ucraina

”Reducem semnificativ operaţiunile noastre în Rusia şi pregătim ieşirea ordonată de pe piaţă”

Philip Morris International (PMI) pregăteşte în prezent o ”ieșire ordonată” din Rusia, ca urmare a războiului din Ucraina, a afirmat Jacek Olczak, CEO al companiei, în cadrul Delphi Economic Forum VII organizat în Delphi, Grecia. Potrivit acestuia, închiderea bruscă a operaţiunilor din Rusia ar crea riscuri pentru siguranţa angajaţilor săi.

Acesta a mai afirmat că, în prezent, ”conceptul de globalizare se confruntă cu provocări semnificative, iar perspectiva asupra stabilităţii geopolitice în lume s-a schimbat dramatic”.

”Ca multe alte companii, suntem în centrul acestei situaţii teribile. (…) Singurul lucru clar în toată această situaţie este că războiul acesta nu ar trebui să aibă loc. Nu contează dacă este vorba despre Rusia, Ucraina sau orice alt loc din lume. Cred că trăim într-o perioadă în care orice dispute ar exista nu ar trebui să se ajungă la nivelul în care oamenii îşi pierd vieţile, familiile suferă şi se pierd speranţele pentru o viaţă mai bună. Aceasta este singura chestiune în alb şi negru.

Acum, noi am investit destul de mulţi bani (n.red. – în Rusia), aproape de la începutul perestroika (n.red. – politica de deschidere economică a URSS din perioada lui Gorbaciov), la fel şi în Ucraina. Avem o fabrică în Harkov, este fix în partea de est a Ucrainei unde sunt multe bombardamente… Fabrica este evident închisă. Noi ne concentrăm în această situaţie de criză… Dar să fie clar că nu cred că a fost vreo companie care s-a pregătit pentru acest război, dacă te gândeşti la clasicele scenarii de riscuri de business”, a declarat Jacek Olczak.

Jacek Olczak (stânga), CEO PMI

Jacek Olczak s-a concentrat și pe progresul PMI, pe evoluțiile de reglementare din Grecia și din alte zone, care permit cererile de reducere a riscurilor și necesitatea unui dialog transparent și incluziv, care valorifică inovația pentru a aborda provocările globale.

”Nimeni nu a fost pregătit pentru război”

Nimeni nu a fost pregătit pentru acest război din Ucraina, a mai spus Jacek Olczak în timpul intervenției sale la Delphi Economic Forum VII organizat în Delphi, asta după ce nici COVID nu a fost ”tratat cu seriozitate” până în clipa în care a devenit o dură și tragică realitate.

”Acum trei ani ne-am dovedit că nu am tratat cu seriozitate virusul până nu a venit şi la fel nimeni nu a fost pregătit pentru război. Dar ne concentrăm pe oameni, avem 1.300 de angajaţi în Ucraina, ajutăm peste 1.000 de familii cu trecerea graniţelor. A fost un efort să-i ajutăm să traverseze toată Ucraina, din est, spre Moldova, Polonia şi alte ţări şi să-i ajutăm măcar la început, am discutat despre plata în continuare a salariilor şi aşa mai departe, relocare, am oferit sprijin celor mici. Deci asta facem pentru angajaţi. În Rusia… (…)

Am anunţat că am început să reducem semnificativ operaţiunile noastre în Rusia şi pregătim ieşirea ordonată de pe piaţă. Dar foarte puţini înţeleg ce se întâmplă de partea rusă: Rusia a schimbat câteva legi care ne pune toţi angajaţii, adică 3.500 de oameni, sub o posibilă acuzaţie criminală dacă ceva se întâmplă cu operaţiunile noastre manufacturiere din Rusia. Deci dacă ei văd că oprim într-un mod abrupt operaţiunile manufacturiere… Vă puteţi imagina care sunt riscurile pentru acele persoane”, a mai spus Jacek Olczak, CEO PMI.

 

”Să fie clar: lumea de mâine nu poate arăta la fel ca cea de ieri. S-au întâmplat prea multe lucruri rele, iar lumea nu se poate trezi mâine şi toate aceste lucruri rele să fi dispărut. Cred că aceste lucruri vor avea consecinţe foarte serioase”

Jacek Olczak, CEO PMI

Jacek Olczak este un om de afaceri polonez și directorul executiv al Philip Morris International

Jacek Olczak este un om de afaceri polonez și directorul executiv al Philip Morris International, cea mai mare companie privată de tutun din lume. Este primul polonez care a preluat scaunul unei companii globale.

  • În 2009, Jacek Olczak a fost numit președinte pentru regiunea de piață a Uniunii Europene la Philip Morris International.
  • Apoi a devenit directorul financiar algrupului (CFO) în 2012, apoi directorul de operațiuni (COO) în 2018. În decembrie 2020, compania a anunțat retragerea președintelui executiv Louis Camilleri, pentru a fi înlocuit de CEO-ul André Calantzopoulos.
  • Olczak a devenit CEO la următoarea adunare a acționarilor din mai 2021.

Gregoire Verdeaux: ”Inovaţia poate genera inegalităţi”

Inovaţia poate fi un factor care generează inegalităţi, a declarat Gregoire Verdeaux, senior vice-president external affairs la Philip Morris International (PMI), în cadrul Delphi Economic Forum VII organizat în Delphi, Grecia.

”Am venit la Philip Morris International acum mai puţin de 2 ani după o carieră de 16 ani în sectorul guvernamental, în Franţa, în Comisia Europeană şi la ONU. (…)

Între toate aceste domenii există multe similitudini. Toţi iubim inovaţiile, dar am subestimat mult faptul că inovaţia poate genera inegalităţi. Adică există un fenomen care… Ca urmare a faptului că inovaţia avansează cu un ritm foarte rapid în diverse sectoare, fie biotehnologie, sectorul farmaceutic şi până la cel energetic şi de transport, se creează un efect agregat pentru cei care beneficiază de pe urma inovaţiei şi un efect de excluziune pentru cei care nu (beneficiază de inovaţie). Sunt surprins că oamenii nu se uită mai mult la aceste fenomene sociale cu impact major din ultimii ani. Oamenii care exprimă de obicei insatisfacţie şi un sentiment de rebeliune şi disperare sunt, de fapt, excluşi de orice strat al inovaţiei şi la finalul zilei (…) ajungi ca unii consumatori să fie lăsaţi în urmă”, a transmis Gregoire Verdeaux, senior vice-president external affairs la Philip Morris International (PMI).

”Am avut Covid, acum avem un război în Ucraina. Este momentul să considerăm că nu există «normalitate» şi că această combinaţie de urgenţe şi rezilienţă ajută guvernele să impună noi unelte de reglementare şi noi trebuie să le ajutăm cu această situaţie”

Gregoire Verdeaux, senior vice-president external affairs la Philip Morris International 

Articol susținut de Philip Morris International.