Fost deputat PNL, condamnat în primă instanță pentru o mită de peste 5 milioane de euro luată în 2009
Marin Anton – un fost deputat PNL trimis în judecată de DNA pentru o mită de peste 5 milioane de euro, luată în 2009, pe vremea când era secretar de stat – a fost condamnat, miercuri, în primă instanță, la o pedeapsă de 5 ani de închisoare. Alături de Marin Anton a fost condamnat, dar cu suspendare, și un fost director al Companiei Naționale de Autostrăzi (astăzi CNAIR). Infracțiunile reținute în sarcina celor doi de către procurorii DNA sunt în legătură cu realizare a noului terminal de la Aeroportul Otopeni.
Iată minuta Tribunalului București din data de 15 septembrie, din dosarul 48467/3/2017:
- „Respinge ca neîntemeiata cererea formulata de inculpatul Anton Marin de constatare a intervenirii prescriptiei speciale a raspunderii penale.
- Respinge ca neîntemeiata solicitarea Ministerului Public de desfiintare a înscrisurilor mentionate în actul de sesizare.
- Condamna pe inculpatul Anton Marin la pedeapsa principala a închisorii de 5 ani.
- Interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art. 66 al. 1 lit. a, b, g ?i k din C.p., pe durata executarii pedepsei principale, ca pedeapsa accesorie.
- Condamna pe inculpatul Ionescu Adrian Mihai la pedeapsa principala de 3 ani închisoare, suspenda executarea pedepsei sub supraveghere si dispune un termen de supraveghere de 4 ani.
- Confisca de la inculpatul Anton Marin suma de 22.760.654 lei.
- Mentine sechestrul asigurator pâna la concurenta sumei de 22.760.654 lei, asupra tuturor bunurilor prezente si viitoare apartinând inculpatului Anton Marin.
- Cu drept de apel”.
Cei doi pot contesta decizia pe rolul Curții de Apel București.
Acuzațiile procurorilor DNA
Marin Anton, fost deputat PNL de Giurgiu şi fost secretar de stat şi vicepreşedinte al Consiliului Tehnico – Economic în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, ce avea în coordonare activitatea Companiei Naţionale „Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Bucureşti” SA Otopeni, a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2017 pentru luare de mită.
Potrivit DNA, în perioada iunie – noiembrie 2009, Marin Anton ar fi acceptat promisiunea şi, ulterior, ar fi primit de la reprezentantul filialei din România a companiei internaţionale care avea în executare contractul de modernizare la Aeroportul Otopeni (martor în cauză) suma totală de 22.760.654 lei (aproximativ 5,3 milioane euro la cursul de schimb din acea perioadă), ce reprezenta un comision de 3,5% din valoarea cu care urma să se suplimenteze contractul de execuţie a lucrărilor.
„Banii respectivi au fost primiţi de Marin Anton pentru a aviza, în perioada 15 iunie – 17 iulie 2009, documentaţia privind obiectivul de investiţii «Dezvoltare şi Modernizare Aeroport Internaţional Bucureşti – Otopeni»”, notează procurorii.
Banii ar fi fost primiţi de Marin Anton prin intermediul unei societăţi comerciale unde acesta avea calitatea de asociat.
„Marin Anton a beneficiat de ajutorul lui Adrian Mihai Ionescu, care, în luna iunie 2009, cu ocazia unei întâlniri pe care acesta din urmă a avut-o cu reprezentantul companiei internaţionale, i-a specificat acestuia «pretenţiile» primului inculpat, precum şi modalitatea de remitere a banilor”, mai arată DNA.