Fost ofițer de informații israelian: „Atacul IDF asupra lui Mohammad Deif arată că și liderul HAMAS, Yahya Sinwar, trăiește din timp împrumutat”

Fost ofițer de informații israelian: „Atacul IDF asupra lui Mohammad Deif arată că și liderul HAMAS, Yahya Sinwar, trăiește din timp împrumutat”
Publicat: 15/07/2024, 15:02
Actualizat: 15/07/2024, 15:06

Până la acest moment nu există, încă, o confirmare a morții liderului aripii militare a grupării islamiste Hamas, Mohammad Deif, vizat de un atac punctual efectuat de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF). Principalele dovezi ale decesului acestuia includ doar fotografii aeriene ale locului loviturii, dar și informația potrivit căreia comandantul Brigăzii Khan Yunis, Rafa Salama – care era prezent în locația vizată pentru a se întâlni, teoretic, cu Deif – a fost ucis în atacul de sâmbătă, 13 iulie 2024.

Unul dintre reprezentanții Hamas a declarat, totuși, că Mohamed Deif este în viață, „bine” și „supraveghează direct operațiunile”.

Un alt oficial al grupării islamiste Hamas a declarat pentru AFP că mișcarea a decis să se retragă din negocierile indirecte de încetare a focului cu Israelul, purtate prin intermediul țărilor mediatoare, Qatar, Egipt și Statele Unite, denunțând „masacrele” israeliene „împotriva civililor neînarmați”. (mai multe informații AICI)

Mohammed Deif este chiar cel care a anunțat începerea operațiunii „Potopul de la Al-Aqsa” împotriva Israelului, într-o înregistrare difuzată de grupatea islamistă Hamas în dimineața zilei de 7 octombrie. Înainte de atacul de sâmbătă, Mohammed Deif scăpase de cel puțin șase tentative de asasinat.

Amit Yagor – fost ofițer al serviciilor de informații israeliene – susține că atacul de sâmbătă a transmis și un mesaj către liderul Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar.

„Yahya Sinwar însuși trăiește din timp împrumutat”, consideră fostul ofițer de informații, citat de The Jerusalem Post.

„Acesta este sfârșitul unui «parteneriat minunat»”

Aripa militară a Hamas și-a pierdut liderul de multă vreme, continuă Amit Yagor. Deif, comandantul-șef al Hamas, care a avut o poziție dominantă ani de zile – prin statutul său, puterea militară și capacitatea de a-și impune voința – este pus, acum, sub un mare semn de întrebare.

„În plus, acesta este sfârșitul unui «parteneriat minunat». Hamas a fost condus de Sinwar și Deif. Ca în orice parteneriat, atunci când o parte dispare din scenă, partenerul rămas are nevoie de timp pentru a se recupera, învățând să navigheze complet independent, fără a se consulta în deciziile importante, dublând greutatea responsabilității. Sinwar va fi acum singur și îi va fi mult mai greu”, mai spune Amit Yagor.

Potrivit fostului ofițer israelian de informații, operațiunile IDF – care au fost adesea descrise de Hamas și mass-media israeliană ca fiind aproape de final – se află acum cele mai periculoase și critice stări „pe măsură ce se apropie de încheierea fazei de luptă intensivă (Faza A.)”.

„Acest model se poate aplica și fazei ulterioare ( Faza B), în care manevrele ample la sol pot fi înlocuite cu operațiuni precise, profunde și de mare impact, care pot avea un impact semnificativ asupra Hamas”, completează Amit Yagor.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Doi comandanți HAMAS, eliminați de IDF și Shin Bet în centrul Fâșiei Gaza. Avioanele de luptă au dat loviturile fatale

FÂȘIA GAZA. Motivul pentru care HAMAS nu se va preda niciodată: „Yahya Sinwar este diavolul întrupat, dar nu este cu totul nebun”

IDF completează BANCA DE ȚINTE în perspectiva unui război total în Liban: „La aeroportul Al-Hariri din Beirut, Hezbollah și-a creat propriul terminal”

HAMAS acceptă propunerea SUA. „Discuțiile despre eliberarea ostaticilor vor  începe la 16 zile după prima fază a acordului”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce a descoperit FBI despre Thomas Matthew Crooks, tânărul care l-a împușcat pe Donald Trump
Antonia a luat 9,98 la BAC, dar a făcut contestaţie! Cu ce notă s-a trezit...
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Bombă la nunta lui Ianis Hagi! Gică Popescu a ajuns la Palatul Știrbey fără soția...
Tulburător! Actrița CELEBRĂ, diagnosticată cu scleroză multiplă. "Mi s-a spus să-mi fac planuri pentru moarte"
"Eu vreau să mă abţin". Gigi Becali, show pe ringul de dans la nunta lui...
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
Intoxicație suspectă la un Hotel de 5 Stele din Olimp! Autoritățile au activat Planul Roșu...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să repari singur mașina dacă a fost zgâriată în parcare? În ce situații...
Sateliţii lui Elon Musk, în cădere liberă. O ploaie vine spre Pământ
COȘMAR la bordul Stației Spațiale! Doi astronauți, blocați de peste o lună
Banii de care trebuie să te ferești în România. Alertă pentru cu bani cash. Trebuie...
Impozitarea pensiilor. Calculele pentru 2025
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Momentul când atacatorul lui Trump e ÎMPUȘCAT în cap de un lunetist
Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii...
VIDEO. Îmbrânceli și bătaie pe scena festivalului Beach, Please! Cine este artistul care a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Cât mai ține canicula? Meteorologii ANM au emis o nouă prognoză
×