Fost ofițer DIPI dat afară de la DIICOT pentru presupuse legături cu grupările infracționale. Polițistul i-a dat în judecată pe procurorii anti-mafia

Publicat: 30 07. 2024, 07:00

This browser does not support the video element.

Un fost ofițer al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) care fusese detașat la DIICOT a fost dat afară de la parchetul anti-mafia după ce procurorii au primit informații conform cărora ar fi avut legături cu o grupare periculoasă. Polițistul s-a adresat instanței, iar magistrații au decis că trebuie să fie despăgubit. 

Surse judiciare au declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că ofițerul de  informații L.S. a decis să părăsească structura DIPI înainte ca aceasta să fie militarizată și redenumită Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI).

După o perioadă în care ar fi lucrat ca ofițer specializat în combaterea criminalității organizate, comisarul șef L.S. a fost delegat la DIICOT, ca ofițer de poliție judiciară. Acesta a ocupat o funcție de execuție în cadrul Serviciului tehnic, până când, spun sursele citate, conducerea DIICOT a fost informată de faptul că polițistul respectiv ar avea legături cu persoane din mediul infracțional și că ar reprezenta o vulnerabilitate.

Ca urmare, printr-o dispoziție cerută de procuroarea Oana – Andrea Schmidt – Hăineală, actuala șefă a Secției de combatere a traficului transfrontalier de droguri, ofițerul a rămas fără aviz DIICOT, iar pe care de consecință a pierdut și certificatul eliberat de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), care îi permitea accesul la informațiile clasificate.

Rămas fără postul de la DIICOT și fără avizele care îi permiteau să fie ofițer de crimă organizată, L.S. s-a mutat, spun sursele Gândul,  la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 5.

DIICOT și ORNISS, obligate de instanță să-l plătească pe polițist

Pentru că se considera nevinovat, în cursul anului 2020, comisarul șef L.S. a dat în judecată atât DIICOT, cât și ORNISS. După patru ani de procese, magistrații bucureșteni au decis că cele două instituții trebuie să-i plătească acestuia drepturile salariale din momentul retragerii avizului.

Totuși, spun sursele citate, judecătorii nu au putut decide și repunerea pe vechea funcție ocupată de comisarul șef L.S., în structura DIICOT, cu toate că polițistul ar fi solicitat acest lucru.

CITEȘTE ȘI:

Cum a scos din birou ofițerul antimafia INTERCEPTĂRILE din dosarul DIICOT al ”adversarului” afaceristului Dan Grigoriu. ”Cunoștea limbajul folosit”

Cine era ”procurorul” cu care falsul polițist se lăuda la proxenetul cu dosar la DIICOT: ”Mă ajută că-s băiețaș cu el. Am mai făcut combinații”