Dmitri Rogozin, fost vicepremier rus și o figură de marcă în cercul de încredere al lui Putin, a lansat o nouă provocare pentru Kremlin: declanșarea unui război împotriva unei țări NATO și deschiderea unui coridor către regiunea Kaliningrad.
Această solicitare a fost făcută pe canalul său de Telegram, după ce Rogozin a fost numit „senator al regiunii Zaporojie” în urma unui incident în care a fost rănit în urma unui atac la restaurant din Donețk la sfârșitul anului 2022.
„A sosit momentul să tăiem un coridor către regiunea Kaliningrad. Pentru ca cetățenii noștri să călătorească din Rusia în Rusia, vizele și alte permise de la autoritățile străine sunt intolerabile”, spune Dmitri Rogozin.
Deși rușilor le este permis să călătorească prin Lituania către regiunea Kaliningrad fără a avea nevoie de vize, motivul furiei lui Rogozin pare să fie discuția din Lituania privind posibila închidere a școlilor care predau în limba rusă.
Ministrul Educației din Vilnius, Gintautas Jakstas, a propus o orientare a țării către studiul limbilor europene, pentru a permite minorităților naționale să primească educație în limba maternă. În replică, șefa Departamentului Minorităților Naționale, Vaiva Vežalite-Pokladova, a avertizat că excluderea limbii ruse din programul de învățământ ar putea conduce la marginalizarea unei naționalități și a îndemnat la respectarea identității culturale, potrivit ziare.com.
Până în prezent, Lituania nu a emis niciun comentariu referitor la amenințarea făcută de Dmitri Rogozin.
Conform tabloidului german Bild, există informații din surse anonime din cadrul serviciilor secrete europene care indică posibilitatea unui atac rusesc asupra Europei în perioada iarna 2024 – 2025, în funcție de rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA din 2024.
Sursa de informații sugerează că un posibil atac ar putea avea loc în timpul perioadei de tranziție prezidențială, în special dacă președintele Joe Biden nu va obține realegerea, perioadă care se întinde de la alegerile prezidențiale americane din noiembrie 2024 până la inaugurarea ulterioară în ianuarie 2025. Există speculații că Rusia ar viza Europa în această perioadă, cu atenție sporită în cazul realegerii fostului președinte Donald Trump.
Fostul președinte Trump, în timpul campaniei prezidențiale, a criticat în mod repetat sprijinul acordat de administrația lui Biden Ucrainei, iar președintele Zelenski a avertizat că rezultatul alegerilor americane din 2024 ar putea influența semnificativ războiul dintre Rusia și Ucraina.
Avertizările de atacuri rusești nu se opresc aici, cu Grupul de reflecție german DGAP sugerând că un atac direct asupra NATO ar putea avea loc în următorii „șase până la zece ani”. De asemenea Agenția de securitate națională din Polonia exprimă îngrijorări imediate, estimând că Rusia ar putea ataca NATO în mai puțin de 36 de luni. Oficialii polonezi au sugerat anterior că Polonia, România, Estonia și Lituania ar putea fi printre posibilele ținte ale unui eventual atac rusesc, potrivit kyivindependent.com.