Prima pagină » Actualitate » Dosarul Hexi Pharma are un nou judecător. Ce nelămuriri are instanța cu privire la expertizele din procesul dezinfectanților diluați – UPDATE

Dosarul Hexi Pharma are un nou judecător. Ce nelămuriri are instanța cu privire la expertizele din procesul dezinfectanților diluați – UPDATE

Dosarul Hexi Pharma are un nou judecător. Ce nelămuriri are instanța cu privire la expertizele din procesul dezinfectanților diluați - UPDATE

Dosarul Hexi Pharma – în care fosta directoare a companiei, Flori Dinu, a fost condamnată în primă instanță la 3 ani de închisoare cu executare – are un nou judecător la prezidiu, după ce unul dintre cei doi magistrați din complet a fost „detașat la altă instituție”. În plus, chiar dacă expertiza chimică a produselor Hexi  Pharma este finalizată, instanța de judecată i-a pus în vedere specialistrului care a realizat-o să explice de ce a folosit o unitate de de măsură a masei, respectiv grame, când substanțele se măsoară în unități de volum, adică mililitri. Pe de altă parte, instanța i-a pus în vedere expetrului contabil să precizeze, estimativ, când va fi gata expertiza contabilă. Procesul va continua pe data de 19 octombrie.

UPDATE 15.30: Jud. Mihai Alexandru Mihalcea este noul judecător al completului care va soluționa definitiv Dosarul Hexi Pharma, după ce judecătoarea Lucreția Postelnicu „a fost detașată la o altă instituție”, a anunțat, joi, pereședintele completului, jud. Iuliana Marilena Ciolcă. Dosarul Hexi Pharma este judecat de un complet format din doi magistrați. Judecătorul Mihai Alexandru Mihalcea este cel care, alături de fosta judecătoare Camelia Bogdan, l-a condamnat pe Dan Voiculescu, pe 8 august 2014, la 10 ani de pușcărie în Dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Instanța a ascultat obiecțiunile pe care inculpatul Mihai Leva și socientatea comercială Hexi Pharma le-au formulat la raportul de expertiză chimică.

Trei obiecțiuni au fost susținute în fața instanței de avocații celor doi:

  • Prima obiecțiune se referee la urmărirea trasabilității denumirii anumitor substanțe din perspectiva denumirii, de la omologare până la momentul expertizei. „Au fost substanțe care au avut de-a lungul timpului denumiri și concentrații diferite. Am depus un tabel.”, a explicat avocatul lui Mihai Leva.
  • A doua critică se referea la existența unor mențiuni la punctele 4,5 și 6 a raportului de expertiză chimică, respectiv sintagma „bis sau vechi”, care – susține Mihai Leva –  ar putea da naștere la confuzii.
  • A treia obiecțiune se referă la felul în care au fost menționate densitățile în raport. „Exprimarea concentrației de substanță activă trebuia să se facă și în unități de volum (mililitri, litri) nu numai în unități de masă (grame)”, a arătat avocatul. La rândul său, inculpatul Mihai Leva a completat: „Raportul o trimite pe doamna contabilă să caute 250 miligrame într-un litru. Legislația cere doar să se exprime în unități metrice. Care este motivul pentru care expertul a ales să exprime concentrația în grame per litru?”.

Instanța a respins primele două obiecțiuni, dar a admis-o pe a treia.

„Curtea consideră întemeiată obiecțiunea de la pct. 3, anume să precizeze expertul de ce concentrația de substanță activă a fost menționată în unități de masă (grame) și nu unități de volum (mililitri). Pe cererea de amânare a expertului contabil: considerăm că se impune amânarea cauzei. Punem în vedere contabilului expert să depună un raport de progres pentru termenul următor și să indice și o dată – desigur, estimativă –  pentru care va fi gata expertiza. Termen: 19 octombrie”, a hotărât instanța.


Știrea inițială: 

Fosta directoare a companiei farmaceutice Hexi Pharma Co, Flori Dinu, precum și șeful de producție, Mihai Leva, sunt așteptați, joi, la Curtea de Apel București (CAB), unde va avea loc un nou termen de judecată în dosarul de înşelăciune, legate de vânzarea dezinfectanţilor diluaţi către sute de spitale. Deși judecătorii finalizaseră apelul anul trecut și au anunțat că se vor pronunța definitiv în acest dosar, pe data de 12 noiembrie 2020 au decis repunerea cauzei pe rol.

Judecătorii au făcut referire la art. 395 din Codul de procedură penală, care prevede urmatoarele:

„Dacă în cursul deliberării instanța apreciază că o anumită împrejurare trebuie lămurită și este necesară reluarea cercetării judecătorești sau a dezbaterilor, repune cauza pe rol”.

Din data de 12 noiembrie 2020 s-au mai scurs 15 termene de judecată, timp în care judecătorii au dispus efectuarea unui raport de expertiză chimică. Pe data de 15 aprilie 2021 acest raport a fost finalizat, iar pe data de 28 aprilie judecătorii au amânat din nou procesul pentru a da părților posibilitatea de a depune obiecțiuni la raport.

Flori Dinu, condamnată la 3 ani de închisoare cu executare

Pe 30 ianuarie 2019, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Flori Dinu, directorul general al companiei Hexi Pharma, la 3 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

În acelaşi dosar, Mihai Leva, şef de producţie al firmei, a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

De asemenea, compania Hexi Pharma a fost obligată la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei. Instanţa a mai hotărât dizolvarea companiei.

340 de fapte de înşelăciune în Dosarul Hexi Pharma

În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Procurorii susţineau că, în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare „prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii”, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.

Totodată, în intervalul 12 octombrie 2012 – 9 martie 2016, Hexi Pharma a folosit la Comisia Naţională pentru Produse Biocide 61 de înscrisuri (fişe de prezentare ale produselor proprii, fişe cu date de securitate şi declaraţii de substanţă activă) în vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţă a produselor, documente conţinând menţiuni necorespunzătoare adevărului.

Ce rol a jucat Flori Dinu în fraudele cu dezinfectanţi

Parchetul mai arăta că, în intervalul 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, prin plasarea pe piaţa din România, la cvasitotalitatea unităţilor sanitare de dimensiuni mari din ţară, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, Hexi Pharma a înlesnit cu intenţie nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate a măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase).

Din probatoriul administrat a mai rezultat că, în intervalul 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, a coordonat activitatea de vânzări desfăşurată de companie, asigurând plasarea pe piaţă la aproape toate unităţile sanitare de dimensiuni mari din România a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, înlesnind cu intenţie nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate a măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase).

Flori Dinu mai este acuzată că, în intervalul 4 februarie 2014 – 9 martie 2016, a falsificat 49 de înscrisuri sub semnătură privată (fişe de prezentare ale produselor Hexi Pharma, fişe cu date de securitate şi declaraţii de substanţă activă), folosite de companie la Comisia Naţională pentru Produse Biocide, prin atestarea cu semnătura sa a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţă a produselor, documente conţinând menţiuni necorespunzătoare adevărului, sub aspectul concentraţiei de substanţe active şi al eficienţei biocide.

 

Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 ... vezi toate articolele

Citește și