Cristian Rizea a rămas fără cetățenia moldovenească și poate fi extrădat în România. Reacția Ministerului Justiției
Fostul deputat Cristian Rizea poate fi extrădat în România, după ce a rămas fără azil politic și cetățenia Republicii Moldova.
O decizie definitivă în acest sens a fost luată cu puțin timp în urmă, de către magistrații de la Curtea de Apel Chișinău, susțin sursele Deschide.MD.
În data de 3 noiembrie 2020, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a anulat cetățenia moldovenească lui Cristian Rizea, iar în aceeași zi, Poliția a anunțat că acesta a fost reținut și audiat.
Pe 4 noiembrie 2020, Ministerul român al Justiției anunța că a trimis o cerere autorităților din Republica Moldova având ca obiect extrădarea fostului deputat Cristian Rizea. Pe 6 noiembrie, Judecătoria Chișinău a emis mandat de arest pe numele fostului deputat PSD Cristian Rizea.
Pe 9 decembrie 2020, procurorii au stabilit că ex-deputatul român, Cristian Rizea, a obținut cetățenia Republicii Moldova contrar legii. Pe 11 decembrie, mandatul de arest pe numele lui Cristian Rizea a fost prelungit cu 30 de zile.
Pe 31 martie 2021, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare în judecată dosarul de învinuire al fostului deputat român Cristian Rizea, care a primit cetățenia Republicii Moldova prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017.
Ulterior, acesta a fost eliberat din motivul că a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extrădată.
După informațiile apărute în presa locală din Republica Moldova despre Cristian Rizea, Ministerul Justiției din România a făcut următoarele precizări:
„1. Partea română și-a îndeplinit atribuțiile prevăzute de lege și a transmis Ministerului Justiției din Republica Moldova cererea de extrădare încă din data de 5 noiembrie 2020. Cererea depusă la Ministerul Justiției din Moldova își păstrează efectele. Facem precizarea că procedura și timpii de soluționare pentru cererea de extrădare înaintată de autoritățile române sunt reglementate de legislația statului solicitat, respectiv Republica Moldova.
2. Până la această oră, Ministerul Justiției nu a fost informat oficial de către ministerul moldovean al Justiției cu privire la situația juridică actualizată a susnumitului Cristian Rizea. Ultima revenire la colegii din Republica Moldova a fost în luna noiembrie 2021.
3. La data prezentului comunicat, Ministerul Justiției din România a înaintat o nouă adresă către Ministerul Justiției din Republica Moldova, în care a solicitat informații cu privire la stadiul cererii de extrădare făcute de autoritățile române.
Următorul termen fixat de autoritățile din Moldova în dosarul de extrădare a lui Cristian Rizea este 28 ianuarie 2022, informația fiind obținută din surse deschise”.
Vă recomandăm și:
- Fostul deputat român Cristian Rizea, trimis în judecată în Republica Moldova. Fugarul e acuzat de dobândirea ilegală a cetățeniei!
- Fostul deputat Cristian Rizea nu poate candida la parlamentarele din Republica Moldova: „A obţinut cetăţenia contrar legii”
- Stelian Ion, ministrul Justiției, nu a făcut niciun demers pentru a urgenta extrădarea lui Cristian Rizea din Republica Moldova