Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar scapă de dosarul de corupție, dar rămâne fără bunuri de 1,2 milioane de euro

Publicat: 24 09. 2024, 20:46
Sursa/Mediafax Foto

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis apelul DNA în dosarul în care erau judecați pentru luare de mită fostul președinte ANAF, Sorin Blejnar, fostul șef al Vămilor, Viorel Comăniță și fostul șef al Gărzii Financiare, Sorin Florea.

Astfel, Curtea Supremă a stabilit că răspunderea penală pentru aceste acuzații s-a prescris, însă faptele sunt demonstrate de acuzare și, în consecință, a dispus confiscarea de la cei trei inculpați a sumelor primite cu titlu de mită.

DNA a demonstrat că șpaga a fost luată ca taxă de protecție pentru a favoriza firmele omului de afaceri băcăuan, Sorin Nemeș, condamnat pentru evaziune cu produse petroliere

Soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție:

Iată soluția pronunțată de ÎCCJ și publicată pe scj.ro.

„Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.104/F din 25 mai 2023 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, în dosarul nr. 4765/2/2019. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi, rejudecând în fond: 1. În baza art. 396 alin. (6) C. pr. pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) C. pr. pen., încetează procesul penal privind pe inculpatul Blejnar Sorin (…), pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale. În baza art. 289 alin. 3 din Codul penal raportat la art.112 alin. (1) lit. e) Cod penal, confiscă bunurile mobile ?i imobile ale inculpatului Blejnar Sorin, până la concurența sumei de 1.200.000 de euro sau contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii”, notează instanța.

Acuzațiile procurorilor

Curtea de Apel Bucureşti a dispus în mai, anul trecut, achitarea fostului şef al ANAF Sorin Blejnar, în dosarul în care era acuzat că a primit o mită de 1,2 milioane euro de la omul de afaceri Radu Nemeş.  Motivul invocat de judecători la acel moment pentru achitare este că nu există probe că Sorin Blejnar a luat mită.

În acelaşi dosar, au fost achitaţi Andreea Florentina Blejnar (soţia lui Sorin Blejnar), Viorel Comăniţă (fost vicepreşedinte al ANAF, cu rol de conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor) şi Sorin Florea (comisar general adjunct al Gărzii Financiare).

De asemenea, instanţa a ridicat sechestrul pus pe averea inculpaţilor.

În dosarul trimis în judecată în august 2019, DNA susţinea că Sorin Blejnar, Viorel Comăniţă şi Sorin Florea au primit, în perioada mai 2011 – aprilie 2012, mai multe sume de bani de la Radu Nemeş, prin intermediari, pentru ca, în schimb, să protejeze activitatea nelegală desfăşurată de firma S.C. Excella Real Grup S.R.L., coordonată de omul de afaceri.

Ajutorul dat de soţia lui Blejnar a constat în primirea banilor destinaţi fostului şef al ANAF de la doi interpuşi ai omului de afaceri, scrie Agerpres.

Mai precis, cei trei inculpaţi ar fi primit drept mită următoarele sume de bani: Sorin Blejnar – 1,2 milioane euro, Viorel Comăniţă – 960.000 euro, Sorin Florea – 300.000 euro.