Un fost şef al Bazei Militare Deveselu nu crede că rușii o vor ataca: „Dacă lovesc scutul, lovesc soldatul american şi atunci va fi jale mare”
Colonelul în rezervă Tudor Nicola, fost şef de Stat Major al Bazei Militare Deveselu, nu crede că va începe războiul. „Dacă ruşii lovesc scutul de la Deveselu, lovesc soldatul american şi atunci va fi jale, dar jale mare”, este de părere fostul cadru militar.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat mereu că scutul antirachetă din România, dar şi cel din Polonia, reprezintă o ameninţare pentru ţara sa şi a cerut ca NATO sa îşi retragă trupele din armamentul tactic din Europa de Est şi ţările Baltice. De altfel, scutul antirachetă de la Deveselu a devenit un punct strategic pe harta negocierilor dintre Rusia şi SUA.
În acest context, Tudor Nicola Consideră că ruşii încearcă, de fapt, prin declaraţiile false, să intimideze, scrie Adevărul.
„Încă din mai 2016, imediat după inaugurarea scutului de la Deveselu, ruşii au început să facă tot felul de comentarii, au început ţâfnele din partea lor, spuneau mereu că nu e bine ce fac americanii. S-a spus din prima clipă că scutul de la Deveselu este defensiv şi că nu există niciun risc ca Rusia să fie atacată prin acest scut. Cu toate acestea au apărut tot felul de declaraţii cu informaţii false care încercau, de fapt, să intimideze”, a declarat colonelul în rezervă.
Colonelul în rezervă Tudor Nicola crede că problema lui Vladimir Putin este alta, nu neapărat scutul din România.
„Ruşii nu sunt îngrijoraţi că securitatea lor ar putea fi afectată, pe ruşi îi deranjează că rachetele lor nu mai pot intra în voie în spaţiul aerian euro-atlantic, că nu mai au cum să ajungă la ţintele dorite. Ăsta e oful lor, de fapt. De aceea, în momentul de faţă, se fac presiuni uriaşe ca scutul de la Deveselu, dar şi cel din Polonia să dispară. Ruşii încearcă să întindă coarda. Îi deranjează că tehnologia scuturilor din România şi Polonia este extraordinar de avansată şi nu au cum să străpungă aceste sisteme de apărare. Nu mai pot controla spaţiul aerian”, a mai declarat fostul şef de Stat Major al bazei Deveselu.
Totuși, cu toate că situaţia de la graniţa cu Ucraina este îngrijorătoare, fostul şef de Stat Major al bazei militare Deveselu nu crede că va izbucni un război în această zonă.
„Sub nicio formă eu nu cred că va izbucni războiul. Un război, dacă s-ar declanşa la anvergura la care se discută în acest moment, ar însemna o distrugere reciprocă. Sunt mulţi oameni în Deveselu care se tem, e normal să se teamă. Pe mine mulţi mă întrebă dacă va fi război şi mereu le spun să stea liniştiţi că noi nu vom fi afectaţi. Dacă ruşii lovesc scutul de la Deveselu, lovesc soldatul american si atunci va fi jale, dar jale mare”, a mai spus Tudor Nicola.
Vă recomandăm și:
- Medvedev amenință Europa că va plăti 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz
- Iohannis, după discuția cu președintele Poloniei: „Am hotărât să organizăm vineri, 25 februarie, la Varşovia un summit extraordinar al Formatului B9”
- SUA vede o invazie rusă în Ucraina, după ce Putin a ordonat desfășurarea de trupe în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei
- Șeful SRI avertizează că atacurile cibernetice și activitățile de spionaj s-au intensificat, în contextul tensiunilor provocate de Rusia