Prima pagină » Actualitate » Fostul șef SRI știe unde a greșit Benjamin Netanyahu. Această eroare a provocat un dezastru în Israel

Fostul șef SRI știe unde a greșit Benjamin Netanyahu. Această eroare a provocat un dezastru în Israel

Fostul șef SRI știe unde a greșit Benjamin Netanyahu. Această eroare a provocat un dezastru în Israel

Fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, a dezvăluit într-o postare pe platforma X că, deși există mai multe motive care au condus la actuala situație în Orientul Mijlociu, dar principala cauză este reforma constituțională brutală pe care premierul Benjamin Netanyahu dorește să o impună.

Eduaerd Hellvig susține că această mișcare a avut un impact profund asupra echilibrului regional și a contribuit la tensiunile actuale.
„În martie anul acesta, mai mulți militari proeminenți în rezervă i-au scris lui Bibi că reforma constituțională brutală pe care o dorește va slăbi securitatea națională a Israelului. Ehud Barak, Moshe Yaalon, Dan Halutz (foști șefi de stat major), Nadav Argaman, Yuval Diskin, Carmi Gilon, Jacob Perry (foști Shin Bet), Tamir Pardo (fost Mossad), Uzi Arad (fost consilier pe securitate națională) au avertizat că abolirea democrației este o amenințare la adresa existenței statului Israel. Într-o altă scrisoare, toți șefii în viață ai Mossad au spus cam același lucru. Șapte luni mai târziu, confirmarea a venit tragic.”, a scris Hellvig pe platforma X, fosta Twitter.

Populația din Fâșia Gaza trebuie relocată

Israel se află în război cu gruparea teroristă Hamas după ce, weekendul trecut, echipe de teroriști palestinieni au trecut granița și au ucis sute de civili, între care femei, copii și chiar bebeluși. Ulterior, Israelul a declarat război Hamas și a asediat Fâșia Gaza și a anunțat că urmează ca armata să intervină terestru pentru eliminarea completă a teroriștilor Hamas.

În acest sens, Israelul a notificat populația civilă din Fâșia Gaza să plece, pentru a evita,pe cât posibil, victimele colaterale, însă relocarea presupune un proces dificil, în condițiile în care este vorba despre mai bine de un milion de oameni, dintre care mulți refuză să plece.

Citește și