FOTO | Apel disperat pentru salvarea celei mai vechi stațiuni din Europa. Băile Imperiale Neptun din Herculane, la un pas de prăbușire
Se solicită intervenția rapidă a Guvernului pentru salvarea unei clădiri simbol din Herculane, Băile Imperiale Neptun. Pe termen lung, arhitecții care vor să refacă această clădire speră în elaborarea unui plan pentru salvarea întregii stațiuni și includerea ei în patrimoniul UNESCO.
Oana Chirilă, președinta Asociației Locus, spune că nu sunt suficiente eforturile depuse în ultimii ani și că sprijinul companiilor și societății civile nu va putea salva Băile Herculane și monumentele de patrimoniu aflate aici.
De exemplu, pentru salvarea și conservarea clădirii emblematice a Băilor Neptun, reprezentanții asociației au reușit să strângă peste 90.000 de euro, plus materiale de construcții. Din acești bani au executat mai multe lucrări de conservare și au reușit să evite, până acum, prăbușirea clădirii. Doar că, în ciuda tuturor eforturilor depuse, trei sectoare ale Băilor Neptun sunt în pre-colaps, ceea ce înseamnă că în curând se vor prăbuși.
Pentru lucrările necesare, Asociația Locus are în momentul de față nevoie de încă 60.000 de euro, o sumă aproape imposibil de strâns din campanii private, ca să evite prăbușirea sectoarelor respective.
Solicitare de sprijin de la Guvern
Asociația solicită sprijin Guvernului României printr-o scrisoare deschisă semnată de peste 50 specialiști în domeniu, printre care arhitecți, colaboratori, sponsori, personalități culturale și voluntari. Printre semnatari se numără și arhitectul și președintele Pro Patrimonio Șerban Sturdza, fostul Ministru al Culturii Corina Șuteu, fostul director al Institutului Național al Patrimoniului arhitectul Ștefan Bâlici, arhitectul Augustin Ioan, președintele ARCEN Edmond Niculușcă, dar și președinta Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice.
Prin scrisoare se prezintă demersurile efectuate până la acest moment atât de către asociație, cât și de administrația publică locală, care este și proprietar al Băilor Neptun, și se solicită ajutor în patru puncte cheie esențiale pentru a salva și proteja monumentul de interes național, inclus de către Europa Nostra și Banca Europeană pentru Investiții pe lista celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa în anul 2022.
Semnatarii cer Guvernului soluționarea situației juridice și clarificarea aspectului legat de regimul juridic al Băilor Neptun, emiterea unui avertisment scris din partea Ministerului Culturii către proprietarii privați ai terenului privind demararea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică, alocarea de fonduri în vederea punerii în siguranță a versantului din spatele imobilului construcție Băile Neptun, pentru a stopa prăbușirea rocilor și a copacilor pe structura de zidărie a clădirii, demararea înscrierii întregului areal istoric al Băilor Herculane pe lista UNESCO, având în vedere valoare istorică, culturală și naturală pe care acestea o au.
”În ciuda tuturor eforturilor pe care le depunem de cinci ani de zile Băile Neptun se degradează într-un ritm accelerat, iar punctul de degradare în care au ajuns nu sugerează decât o viitoare prăbușire. E dificil pentru noi să vedem cum avansează procesul acesta de degradare, deoarece ne-am implicat trup și suflet în acest proiect. Am efectuat lucrări aici în anul 2019, cât și anul acesta, lucrări finanțate în totalitate numai de societatea civilă prin donații individuale și sponsorizări, însă vrem și trebuie să facem mai mult. Avem nevoie și de Statul Român, ca partener în tot procesul de reactivare al Băilor Neptun, deoarece sunt multe aspecte pe care nu le putem rezolva singuri și nici nu este de datoria sau responsabilitatea noastră ca ONG. Numai o cooperare de tipul Stat – Privat – societate civilă poate contribui la o adevărată dezvoltare sustenabilă a patrimoniului cultural. Având în vedere înscrierea Băilor Neptun în lista celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa de către Europa Nostra, organizație europeană ce are ca scop protejarea patrimoniului, și Banca Europeană pentru Investiții, cât și sprijinul miilor de români care trec pragul stațiunii și care ne susțin demersurile, considerăm că salvarea și punerea în valoare a Băilor Neptun trebuie să devină o prioritate națională”, a adăugat Oana Chirilă.
Băile Neptun, monument istoric
Băile Neptun sunt monument istoric de clasă A, de interes național. Clădirea a fost construită între anii 1883 – 1886, după planurile arhitectului maghiar Alpár Ignat. La momentul construirii sale a fost cel mai modern spa din Europa. Însuși Împăratul Austro-Ungariei, Franz Josef, și Împărăteasa Sissi au vizitat Băile, având propriile cabine în cadrul unei aripi a clădirii. Băile Neptun se află astăzi în stare avansată de degradare, având trei sectoare în precolaps.