FOTO | Autoritățile din Shanghai montează garduri să țină oamenii în case
Autorităţile din Shanghai au ridicat garduri în jurul unor clădiri rezidenţiale, stârnind noi nemulţumiri în rândul populaţiei din cauza restricţiilor care au forţat o mare parte din cei 25 de milioane de locuitori ai oraşului să stea în case, transmite Reuters.
Cel mai mare cartier din Beijing, Chaoyang, care are 3,45 milioane de locuitori, va cere tuturor celor care locuiesc sau lucrează în zonă să facă trei teste de Covid-19 săptămâna aceasta şi va plasa sub resctricţii peste o duzină de clădiri, după ce capitala chineză a raportat 22 de cazuri noi sâmbătă.
Imaginile cu muncitori îmbrăcaţi în costume albe care sigilau intrările blocurilor de locuinţe şi închideau străzi întregi cu garduri verzi, de aproximativ doi metri înălţime, au ajuns virale pe reţelele de socializare.
„Este atât de lipsit de respect faţă de drepturile oamenilor, să foloseşti bariere metalice pentru a-i închide ca pe nişte animale domestice”, a spus un utilizator pe platforma de socializare Weibo.
Într-un videoclip, se vede cum oamenii strigă de la balcoane la muncitorii care montau garduri. Aceștia au cedat şi le-au luat de acolo într-un final.
Alte videoclipuri au arătat oameni care încercau să dărâme gardurile. Multe dintre garduri au fost ridicate în jurul ansamblurilor desemnate „zone sigilate”. Este vorba de clădiri în care cel puţin o persoană a fost testată pozitiv pentru Covid-19, ceea ce înseamnă că locatarilor le este interzis să iasă din case.
Nu era clar ce a determinat autorităţile să recurgă la asemenea măsuri. O notificare datată sâmbătă de la o autoritate locală distribuită online spunea că se va impune „o carantină dură” în unele zone.
Carantina a afectat şi economia Chinei, a doua ca mărime din lume, producţia din fabrici fiind întreruptă din cauza lanţurilor de aprovizionare tensionate şi dificultăţile de mobilitate cu care se confruntă oamenii.
Shanghai efectuează zilnic teste Covid-19 în întreg oraşul şi accelerează transferul cazurilor pozitive către unităţile centrale, pentru a eradica transmiterea virusului în afara zonelor de carantină.
În ultima săptămână, autorităţile au transferat, de asemenea, comunităţi întregi, inclusiv persoane neinfectate, spunând că trebuie să-şi dezinfecteze casele, potrivit rezidenţilor şi postărilor pe reţelele sociale.
Oraşul nu a raportat niciun deces în primele câteva săptămâni, alimentând îndoielile locuitorilor cu privire la cifre. De atunci, a raportat 87 de decese, toate în ultimele şapte zile.
Oraşul a înregistrat 19.657 de noi cazuri asimptomatice transmise local, faţă de 20.634 cu o zi înainte şi 1.401 simptomatice, faţă de 2.736.