FOTO Bolnavi cu afecțiuni psihice, EXPLOATAȚI să muncească gratis la ferme și pensiuni. Erau obligați să trăiască în condiții inumane în barăci mizere
Un caz uluitor de exploatare a unor persoane cu afecțiuni psihice a fost descoperit de autorități în orașul Borșa din Maramureș. Pacienții au fost aduși dintr-un centru special din Vrancea și obligați să muncească pe nimic în ferme și pensiuni.
Potrivit anchetatorilor, unii dintre aceștia erau sub grija unor localnici care primeau lunar indemnizații de la stat. În momentul descinderii, 10 bolnavi au fost găsiți trăind în condiții inumane, în barăci cu paturi improvizate și fără grupuri sanitare. Mulți dintre ei nu aveau documente de identitate și erau în stare de șoc.
Anchetatorii încearcă să afle cum pacienții au ajuns în această situație și de ce nu a fost ridicat niciun semn de întrebare până acum. Pacienții erau deseori amenințați și loviți, potrivit procurorilor. Mai mult, aceștia erau fie prost plătiți, fie nu primeau niciun ban pentru munca prestată.
Revoltați de această situație, autoritățile au deschis un dosar de trafic de persoane și supunere la muncă forțată sau obligatorie. În cadrul investigațiilor, 14 persoane, între care 6 suspecți și 8 dintre bolnavi, au fost aduși la sediul DIICOT Maramureș pentru audieri. Printre aceștia s-au numărat proprietarul unei stâne și soția acestuia.
În ciuda faptului că au existat verificări anterioare în privința familiei care îi avea în grijă pe bolnavii cu afecțiuni psihice, autoritățile au declarat că nu au găsit nereguli.
Primarul orașului Borșa, Ion Sorin Timiș, a afirmat că s-au monitorizat două persoane permanent și că familia respectivă avea în îngrijire astfel de persoane de mai mult timp. Însă, unul dintre cei care erau în îngrijire la ei a ajuns la urgență la Borșa și a refuzat să se întoarcă înapoi la familia de unde a plecat, a adăugat primarul.
La acțiune au participat polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați și serviciilor de combatere a criminalității organizate Sălaj, Bistrița-Năsăud și Vrancea.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție, se arată într-un comunicat al Poliției.
Cazul de exploatare a bolnavilor cu afecțiuni psihice din Borșa a atras atenția publicului și a provocat indignare în rândul opiniei publice. Astfel de cazuri reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului și trebuie să fie tratate cu seriozitate de către autorități pentru a preveni astfel de situații în viitor.