În 22 decembrie 1989, zeci de mii de bucureșteni au ieșit în stradă și l-au forțat pe Nicolae Ceaușescu să fugă. Cu doar o zi înainte, dictatorul susținea în balconul Comitetului Central al PCR ultimul său discurs, în care anunţa că, din cauza situaţiei extrem de grave, a preluat conducerea armata și a instituit starea de necesitate în întreaga ţară.
La ora 12.06, 22 decembri, Nicolae și Elena Ceaușescu, însoțiți de Manea Mănescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe și două gărzi de corp părăsesc clădirea C.C. al PCR, la bordul unui elicopter. După fuga dictatorului, manifestanţii au ocupat atât Comitetul Central, cât şi sediul televiziunii publice, în jurul orei 12.30, acesta fiind considerat momentul victoriei Revoluţiei.
O filmare din 22 decembrie 1989, publicată de Marius Mioc pe blogul său, surprinde scena de la balconul Comitetului Central, în momentul în care premierul comunist Constantin Dăscălescu anunță demisia guvernului. Actorii Mircea Diaconu și Ernest Maftei, dar și regizorul Alexa Visarion, au fost cei care l-au adus pe Dăscălescu în balcon să demisioneze la cererea revoluționarilor care ocupaseră sediul Comitetului Central al PCR.
Pe de altă parte, în aceeaşi zi de 22 decembrie, Constantin Dăscălescu a pretins că se duce să-şi ia paltonul şi s-a ascuns într-o toaletă, numai ca să nu urce în elicopter cu soţii Ceauşescu.
„Vă anunţ demisia mea de primministru al guvernului! Vă anunţ demisia guvernului! Vă anunţ: Sînt alături de popor! Am fost întotdeauna şi sînt alături de popor!”, anunța Dăscălescu de la bacon.
Bilanţul victimelor din timpul evenimentelor din decembrie 1989 a fost de 1.104 morţi (dintre care 160 înainte de 22 decembrie) şi 3.321 răniţi (dintre care 1.107 până la 22 decembrie), potrivit volumului ”Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).
Citește și: