FOTO| Cum arată și cât costă cea mai scumpă șampanie
Șampania a devenit în ultimele secole o băutură extrem de populară și gustată din plin, după ce a cunoscut o mare trecere la aristocrația europeană. Originea ei se află în Franța și în relieful specific unei zone viticole bogate. Călugării au observat că vinul pe care îl îmbuteliau pur și simplu pocnea pe neașteptate. În prezent, cunoscută sub mai multe denumiri, vis spumant, frizante, șampania este nelipsită de la petreceri și din fiecare casă ce așteptă trecerea în Anul Nou.
Șampania de 270.000 de dolari
Cea mai scumpă șampanie considerată în prezent este Heidsieck. O singură sticlă este vândută la prețul de 275.000 de dolari și are o vechime de peste o sută de ani.
„Minunea spumantă” a fost livrată Imperiului Rus la începutul secolului XX și era destinată, în special, familiei regale. Una dintre navele de elită cu alcool de elită s-a prăbușit în Suedia, iar nava a fost torpilată în timpul Primul Război Mondial de către un submarin german.
În timpul atacurilor, sticlele cu șampanie au rămas intacte. Acestea au fost descoperite de scafandri în 1989 și, ulterior, studiate de specialiștii suedezi. În prezent, există 2000 de sticle rămase în lume și pot fi achiziționate numai în hotelurile de elită din Moscova.
50.000 de dolari pentru o experiență la Épernay
Perrier-Jouet este la rândul său considerată una dintre cele mai bune șampanii din lume. Clientul este invitat să vină în orașul franțuzesc Épernay pentru a fi martorul întregului proces de creație.
Ulterior, sticla este depozitată într-o pivniță timp de 8 luni, putând să fie consumată după această perioadă. Prețul unei astfel de sticle ajunge la 50.000 de dolari.
„Fiecare cumpărător va veni la Epernay (estul Franţei), pentru o întâlnire cu şeful cramelor, Herve Deschamps, pentru a alege el însuşi licorile (zahăr şi vinuri din diferiţi ani) care vor fi personalizate în sticle“, explica directorul de comunicare al Perrier-Jouet, Olivier Cavil pentru AFP.
40.000 de dolari pentru sticla de 3 litri
Povestea faimosului sortiment franţuzesc începe în anul 1668, atunci când Pierre Pérignon serveşte un vin spumant regelui Louis al XIV-lea, iar acesta se îndrăgosteşte pe loc de gustul său deosebit.
Vândut în sticle de 3 litri realizate din aur alb, Dom Perignon White Gold Jeroboam este destinat sărbătoririi Revelionului. Într-o licitaţie foarte celebră din anul 2005, acesta a fost vândut cu aproximativ 40.000 de dolari .