Prima pagină » Actualitate » FOTO & VIDEO | Dezastru provocat de grindină în culturile fermierilor giurgiuveni. Zeci de hectare sunt calamitate

FOTO & VIDEO | Dezastru provocat de grindină în culturile fermierilor giurgiuveni. Zeci de hectare sunt calamitate

Codul portocaliu de vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină – anunțat pentru seara și noaptea de 1/2 august în județul Giurgiu – a lăsat în urmă pagube de multe zeci de mii de lei.

Mai multe localități giurgiuvene – Vărăști, Herăști, Hotarele, Colibași, Vlad Țepeș, Valea Dragului, Mârșa sau Săbăreni -, situate în jumătatea de nord a județului, au fost cele mai afectate.

Aproximativ 50 de hectare de culturi de floarea soarelui și de porumb au fost, efectiv, culcate la pământ de grindină și de vijelie. Din păcate, nu toți fermierii care au avut de suferit au avut și culturile asigurate, în aceste condiții pierderile fiind uriașe.

”Suntem distruși… Cine nu a apucat să își asigure cultura, e terminat. Unii dintre noi am făcut, preventiv, asigurări, așteptăm acum evaluatorii să vedem ce rezultat primim. Oricum, mare parte dintre culturile de la noi din zonă sunt terminate, nu se mai poate face mare lucru. Cel mult, să intre oameni să culeagă la mână floarea soarelui, că de intrat cu o combină nici nu se pune problema. Pe de altă parte, dacă vă uitați la porumb, veți vedea că era aproape gata de cules…Acum, cu problemele astea, grindină, vijelie, secetă, nici cantitatea, și nici calitatea nu va mai fi cea scontată…, spunea unul dintre fermierii grav afectați din zona Herăști.

Aproximativ 50 de hectare de culturi de floarea soarelui și de porumb au fos culcate la pământ

”Se poate solicita intervenția autorităților doar în situațiile în care avem de-a face cu băltiri sau inundații”

Contactați telefonic, reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu au declarat că, în cazul grindinei, vijeliilor și furtunilor, doar asiguratorii pot face evaluările.

”Trebuie menționat faptul că pentru calamități precum grindină, vijelii, furtuni, doar asiguratorii sunt cei care evaluează. În schimb, se poate solicita intervenția autorităților statului doar în situațiile în care avem de-a face cu băltiri sau inundații, când, conform Ordinului de Ministru nr. 459, o comisie constituită la nivel de primărie – comisie pentru situații de urgență – întocmește un proces-verbal de constatare, pe care mai apoi îl înaintează către SGA, ISU și Prefectură.

O altă situație în care intervin autoritățile statului pentru evaluarea pagubelor este cea a secetei pedologice – la nivelul județului nu avem așa ceva, cel puțin până în acest moment, când procesele-verbale întocmite de reprezentanții comisiei pentru situații de urgență sunt centralizate și transmise către ISU, Direcția Agricolă și Prefectură”, au precizat reprezentanții DAJ Giurgiu.

Autor

Citește și