FOTO | El este românul care deține cea mai mică Biblie din lume. Se poate citi doar cu un microscop care mărește textul de 1.000 de ori

Publicat: 08 06. 2022, 11:45

Un timișorean a achiziționat în urmă cu câteva zile cea mai mică Biblie din lume. Este vorba despre pastorul baptist Ionel Tuțac, cel care este și posesorul celei mai mari colecții de Biblii din România.

„Nano Bible” are 4,76 mm x 4,73 mm x 0,4 mm şi a fost realizată de un grup de specialişti de la Institutul Tehnologic din Haifa. Cea mai mică Biblie din lume este, de fapt, un cip de siliciu, placat cu aur, iar pentru a putea fi citită este nevoie de un microscop care măreşte textul de 1.000 de ori.

„E una din ultimele patru achiziții pe care le-am făcut recent, în Israel, fiind invitat la Micul dejun cu rugăciune, de la Parlamentul Israelului. Cu acest prilej, am primit două Biblii cadou, una în ebraică, alta bilingvă, ebraică-engleză, de la pastorul David Zadoc. Alte două Biblii le-am achiziționat de la Societatea Biblică din Israel. O Biblie mică, sub forma unui breloc și cea mai mică Biblie din lume, care este o inițiativă a unor specialiști în IT, de la Universitatea din Haifa. E o biblie pe care mi-am dorit-o de mult, pentru că am aflat de existența ei și ca orice exemplar unic, care apare pe piață, mi-l doresc. Poate fi citită cu microscopul care mărește de o mie de ori caracterele. S-a lucrat vreo șapte ani de zile, la realizarea acestui proiect. Prima biblie realizată în Israel, sub această formă, a fost dăruită Papei Benedict, cu ocazia vizitei în Israel”, spune Ionel Tuțac.

Potrivit pastorului, o astfel de Biblie ajunge la aproximativ 4.000 de dolari.

Cea mai mare și diversificată colecție de Biblii din România

Ionel Tuțac este colecționarul românul care deține cel mai mare număr de Biblii. Colecția sa depășește 1.100 de exemplare și crește săptămânal, cu noi cărți achiziționate sau primite în dar.

 

„Este și cea mai diversificată colecție. În colecția mea există un manuscris al Bibliei din 1240-1250, sunt doar 25 de astfel de manuscrise în întreaga lume. Dețin o pagină din cea de-a doua Biblie tipărită, din 1475, un exemplar din Biblia lui Anton Koberger, am un exemplar din 1611, din prima ediție King James, am câteva pagini din Biblii din anul 1500, mai multe exemplare în limba latină din 1600, cea mai veche Biblie în limba engleză din 1708, am Evangheliarul lui Gavriil Calimachi, Biblia de la Pesta, prima ediție cu caractere latine, din 1873, prima variantă a Vechiului Testament cu caractere latine, cea mai mică Biblie Gutenberg și multe, multe altele”, afirmă pastorul.

Timișoreanul vizează să deschidă un Muzeu al Bibliei, la Timișoara, însă până la realizarea acestei dorințe, Ionel Tuțac organizează expoziții cu o parte a colecției sale, pe care o duce prin mai multe orașe din țară.