La începutul lunii noiembrie, imagini cu un cer roșiatic, de poveste, au invadat rețelele de socializare, mii de fotografii fiind postate din zone diferite ale României.
La numai câteva săptămâni distanță, românii au putut observa, încă o dată, un cer superb. Fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, fiind rapid imortalizată.
Însă, de data aceasta aurora boreală văzută de pe teritoriul României nu a mai fost ca vâlvătaia focului, ci albastră ca marea.
Aurora boreală se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare şi are culoare albastră doar atunci când particulele intră în contact cu moleculele de azot.
Aurora boreală, denumită și aurora polară, este un fenomen natural care se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare. Din punct de vedere ştiinţific, aurorele polare pot apărea oriunde pe glob. Totuși, ele sunt văzute cel mai bine pe o rază de aproximativ 2500 de km în jurul polilor magnetici ai Pământului: aurora boreală la Polul Nord, respectiv aurora australă la Polul Sud, scrie Adevărul.
Foto: Facebook Dumitras Tvd