Comisarii Gărzii de Mediu au plecat duminică în misiune în jurul Bucureștiului, după ce au fost sesizate depășiri uriașe ale poluării în Ilfov și Capitală în ultimele zile. Potrivit unei postări de pe pagina oficială de Facebook a Gărzii de Mediu, în data de 14 noiembrie, echipe din cadrul Comisariatului General şi Comisariatul Municipiului, împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Locale, au efectuat acțiuni de inspecție și control pe raza județului Ilfov, respectiv în localitățile Sinteşti, Vidra şi Popeşti Leordeni, în vederea prevenirii arderilor necontrolate a deșeurilor.
Sursă foto: Garda de mediu / Facebook
„Au fost identificate locuri unde erau depozitate deșeuri menajere, anvelope, dee-uri, etc. Unitățile Administrativ Teritoriale, vor fi informate și se vor lua măsuri urgente de salubrizare a terenurilor afectate. Până la încheierea controalelor nu s-au semnalat incidente privind incendierea deșeurilor de către localnici”, se arată în postarea Gărzii de mediu.
Sursă foto: Garda de mediu / Facebook
„Condițiile în care ceața și lipsa vântului favorizează acumularea de suspensii în atmosferă, în câteva zone din jurul Bucureștiului, au avut loc, din nou, incendieri de deșeuri. Echipele GNM au depistat arderi necontrolate de avelope, cabluri și deșeuri din plastic pe raza localităților Glina, Manolache, Bălăceanca. Focarele au fost stinse, iar acțiunile continuă, în cadrul procedural, pentru sancționarea contravenienților”, a mai scris Garda de mediu.
Sursă foto: Garda de mediu / Facebook
Amintim că în noaptea de vineri, 5 noiembrie, spre sâmbătă, 6 noiembrie, indicatorii de poluare din București au fost de 10 ori mai mari decât limita maximă admisă la pulberile în suspensie mai mici de 2,5 microni.
Sursă foto: Garda de mediu / Facebook
Oana Neneciu, coordonatorul reţelei de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti AERLIVE, a declarat pentru
G4media.ro: „Este pentru prima dată, sincer, când am văzut asemenea valori la noi în reţea. Acestea foarte mici, cu diametru mai mic de 2.5 microni, sunt foarte pericuolase pentru că intră, le inspirăm direct în plămâni, după care nu mai pot ieşi de acolo. Ele provoacă, în timp, cancer pulmonar, boli respiratorii, cardio-vasculare”.
Sursă foto: Garda de mediu / Facebook
În mod normal, indicatorii de poluare în Capitală sunt de 2 ori mai mari decât limita maximă admisă. Reprezentanţii societăţii civile acuză că poluarea provine de la arderile ilegale de deşeuri.