La malul Mării Negre, la doi pași de România se află unul dintre cele mai frumoase orașe istorice care găzduiește un edificiu impresionat ce a fost cândva reședința de vară preferată a Reginei Maria.
În orașul Balcic, o așezare pitorească încărcată de istorie de la malul bulgar al Mării Negre, se află castelul Reginei Maria, o oază de liniște și plină de romantism, vestit pentru grădina sa botanică unică cu peste 3000 de specii de plante și cactuși care au transformat locul într-un adevărat paradis și, mai presus de toate, pentru izvorul tămăduitor ce promite să aducă sănătate și purificare sufleteasc celor care îi calcă pragul.
Castelul de la Balcic a fost adorat de Regina Maria ca un refugiu de suflet, unde și-a creat propria oază de frumusețe. Cunoscut sub numele de „Cuibul singuratic,” castelul a devenit un amalgam arhitectural cu elemente mauriene, mediteraneene și bulgărești, simbolizând respectul Reginei pentru diversitatea culturii și religiilor.
Printre clădirile complexului regal se numără „Vălul albastru” și „Casa Suitei,” iar micuța capelă „Stella Maris” a fost construită special pentru Regina Maria și servește ca loc de rugăciune. Aceasta a fost locul ales de Regina pentru a-și păstra inima și a-i adăposti pe vecie simbolul dragostei sale pentru marea pe care a adorat-o.
„Balcicul a fost întoarcerea mea la mare, întoarcerea la întâia mea dragoste. Născută pe o insulă, în sufletul meu trăia un dor străfund și veșnic de mare”, spunea Regina.
După moartea sa din 1938, inima i-a fost depusă într-o casetă în paraclis, iar în 1940 când a fost cedat Cadrilaterul, inima a fost mutată la Castelul Bran. În prezent se află la București, în tezaurul Muzeului Național de Istorie a României.
Un alt punct de atracție în Balcic este izvorul „sfânt”. Legenda spune că apa acestui izvor are puteri tămăduitoare și că aruncarea de monede în apă aduce sănătate și purificare. Acest izvor, înconjurat de legende populare și cu o atmosferă sacrală, completează farmecul mistic al locului.
Deși castelul și teritoriul au fost transformate de-a lungul anilor – de la casa de odihnă a activiștilor comuniști la muzeu – Balcicul păstrează încă amprenta personalității Reginei Maria.
Astăzi, complexul arhitectural-parc este recunoscut ca Monument al Culturii, iar fiecare colț al parcului și al încăperilor păstrează o semnificație specială.
Cu un caracter distinct, încărcat de spiritualitate și frumusețe, Castelul de la Balcic și povestea sa sunt legate iremediabil de Regina Maria a României, care a numit acest loc „colțul ei de liniște și odihnă, casa ei de vis, inima ei.”
„Balcicul pentru mine a devenit un colţ de linişte şi odihnă, unde mă duc să-mi împrospătez sufletul şi trupul. Balcicul este casa mea de vis, inima mea.”, spunea Regina Maria, potrivit reginamaria.org.