O colecție impresionantă de ceasuri de lux, evaluată la 1.671.850 lei, fără TVA, va fi scoasă la licitație, spre sfârșitul lunii, de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Este vorba de piese extrem de valoroase din patrimoniul unei firme condamnate la amendă penală de 700.000 de lei pentru evaziune și spălare de bani. Printre mărcile renumite care vor fi licitate se numără Audemars Piguet, Breitling, Cartier, Hublot, Bulgari, Chanel, Graham, Hamilton, Mont Blanc, Omega și Rolex.
Românii cu dare de mână care vor să-și adauge în colecția de ceasuri de lux noi achiziții o pot face participând la o licitație în premieră. ANAF a anunțat AICI că, pe 26 septembrie, la ora 15:00, va vinde la licitație, în București, ceasuri, în valoare de 1.671.850 lei (la care se adaugă TVA).
Pe lista de ceasuri care vor fi licitate apar mărci numai una și una, despre care cei mai mulți români doar au auzit, fără să-și permită achiziționarea unui astfel de accesoriu de lux. Vor fi licitate ceasuri Audemars Piguet, Breitling, Bulgari, Chanel, Cartier, Hublot, Girard Perregaux Ferrari, Graham, Hamilton, Jaeger Lecoultre, Mont Blanc, Omega, Roger Dubuis, Rolex, Tudor, Tag Hauer și Zenith.
Această colecție impresionantă de ceasuri are în spate o poveste care a făcut vâlvă în urmă cu 9 ani. În anul 2014, cinci persoane, inclusiv un avocat din Baroul București, Florin Cătălin Ivan, alături de două persoane juridice, S.C. BELGRAVO TRADE S.R.L. și S.C. DOUBLE IMAGE INTERNATIONAL S.R.L., au fost trimise în judecată de procurorii DNA pentru evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008-2010, doi dintre inculpați, Ion Roșu și Bogdan Roșu, în calitate de asociați și administratori ai acestor societăți, au omis înregistrarea în contabilitate a tuturor operațiunilor economice desfășurate și a veniturilor realizate de cele două firme. Mai mult decât atât, în actele contabile au fost evidențiate operațiuni economice fictive.
Cele două firme aveau ca obiect de activitate achiziționarea de ceasuri de lux și bijuterii din metale prețioase. Acestea erau vândute apoi în magazinele pe care le dețineau în București și Constanța, dar și prin intermediul unui site.
Începând cu anul 2008, S.C. BELGRAVO TRADE S.R.L., deținută de Ion și și Bogdan Roșu, ar fi inițiat o relație de afaceri cu un partener intracomunitar, din Italia, constând în achiziționarea de la acesta de ceasuri de lux și bijuterii în scopul revânzării în România.
Persoana care a intermediat relația dintre cele două societăți și care s-a și ocupat de transportul bunurilor și de plăți ar fi fost Paolo Pagliotto, care deținea și o firmă din Italia.
Pentru sumele pe care le încasau de la cumpărători nu se întocmeau documente fiscale, iar operațiunile nu erau înregistrate în contabilitate, astfel că banii se întorceau în conturile celor două firme, prin intermediul unor plăți fictive, din partea unor societăți cipriote.
În 2010, în încercarea de a se sustrage de la urmărirea penală, Ion Roșu a cesionat fictiv părțile sociale ale SC BELGRAVO TRADE SRL către o altă societate comercială. Prin această operațiune, bugetului de stat i-a fost adus un prejudiciu de 9.786.965 lei.
Înalta Curte de Casație și Justiție i-a găsit vinovați pe patru din cei cinci inculpați persoane fizice, condamnându-i la pedepse cu închisoarea de la 3 ani și 4 luni la 6 ani. Și cele două persoane juridice au fost găsite vinovate de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălarea banilor.
Instanța a decis să condamne pe inculpata S.C. BELGRAVO TRADE S.R.L. la plata unei amenzi penale de 700.000 lei și pedeapsă complementară constând în dizolvarea persoanei juridice, iar pe inculpata S.C. DOUBLE IMAGE INTERNATIONAL S.R.L., la plata unei amenzi penale de 20.000 lei și la pedeapsa complementară constând în dizolvarea persoanei juridice, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălarea banilor.
În același timp, judecătorii i-au obligat pe Bogdan Roșu, Ion Roșu, Paolo Pagliotto, Florin Cătălin Ivan și SC Belgravo Trade International SRL, în solidar, la plata către Direcția Generală a Finanțelor Publice București a sumei de 5.218.950 de lei, reprezentând despăgubiri civile, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii.
De asemenea, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra a două imobile, aparținând unuia dintre inculpați, precum și asupra bunurilor mobile aparținând celor două firme. În acest fel, s-a ajuns la scoaterea la licitație a ceasurilor de lux.
Direcția Generală Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF, care gestionează procedura de valorificare a bunurilor mobiliare confiscate, a decis să liciteze ceasurile, asupra cărora s-a impus sechestrul asigurător, în vederea recuperării prejudiciului.
CITEȘTE ȘI:
ANAF scoate la licitație avioanele omului de afaceri Ovidiu Tender. Care este prețul de pornire