Dragostea pentru România și pentru Tricolor se manifestă, cu precădere, în momentele cele mai grele ale istoriei. Cel de-al Doilea Război Mondial a însemnat, pentru toți cei care au luptat în tranșee pentru a-și apăra patria, o parte a destinului pe care nu au uitat-o niciodată. Eroii care și-au dat viața în acei ani rămân în memoria tuturor românilor, permanent, însă există și eroi în viață, cei care au ajuns la o vârstă venerabilă, dar păstrează aceeași atitudine cazonă respectabilă și îmbracă haina militară, cu mândrie, chiar dacă acum sunt în retragere.
Unul dintre acești ”eroi în viață” ai României – veteran de război – este maiorul (rtr) Ion Banu, născut pe data de 1 august 1918, într-o comună – Glodeni – din județul Giurgiu.
Ion Banu a făcut parte din Regimentul 89 Infanterie, Compania “Cercetare”, iar atunci când a plecat ”la război”, cum spuneau militarii, s-a rugat lui Dumnezeu să îl ocrotească.
Cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 103 ani, comanda garnizoanei Târgoviște – alături de Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cultul Eroilor, delegația Prefecturii Dâmbovița și a Primăriei Glodeni – l-a sărbătorit pe bravul erou și veteran.
”Maiorul (rtr.) Ion Banu, un român mândru de originile sale, cu un discurs de mare orator, ne-a împărtășit din amintirile domniei sale: a fost înrolat în armată la 15 noiembrie 1939, și-a efectuat stagiul militar, iar la intrarea României în război a făcut parte din Regimentul 89 Infanterie, Compania “Cercetare”. La plecarea pe front, la porțile cazarmei unde își desfășurase stagiul militar s-a închinat și a zis: «Doamne, Dumnezeule, ajută-mă să mă întorc aici neatins de schije, de bombe sau călcat de șenilele vreunui tanc! Și m-am întors fără o zgârietură»”, notează reprezentanții Ministerului Apărării Naționale pe pagina de socializare a MApN.
Războiul, indiferent de perioada în care se desfășoară, scoate la lumină caracterele cu adevărat puternice. Astfel apar oameni pentru care viața înseamnă mult și o prețuiesc la justa valoare, însă nu dau înapoi atunci când țara îi cheamă sub arme.
Maiorul în retragere Ion Banu păstrează același caracter ferm care l-a ajutat să ”ducă” un război cumplit și, așa cum spunea chiar el, să revină lângă cei dragi fără vreo zgârietură. Și acum a prins arma cu fermitate, iar emoțiile inerente – chiar și după atâta experiență de viață – au fost stăpânite fără greutate de ”bătrânel”.
”Din evenimentele de viață punctate de domnia sa am descoperit un caracter ferm, care la venerabila vârstă de 103 ani își fixează încă obiective de atins, cu o vioiciune în gândire dar și mișcări care ne-au lăsat fără cuvinte. A ținut strâns în mână arma, pe tot parcursul vizitei și și-a stăpânit perfect emoțiile. Bătrânelul firav la trup, este dârz și hotărât, parcă desprins din poveștile bunicilor despre eroi…și, totuși, avem încă eroi printre noi!
Cinste eroilor neamului românesc! La mulți ani, domnule maior (rtr.) Banu Ion!”, i-au urat reprezentanții MApN veteranului de război Ion Banu.