O avalanșă de mari dimensiuni a avut loc, sâmbătă seara, în munții Făgăraș. Din fericire, nu sunt victime, doar pagube materiale. Cabana Capra a fost distrusă din cauza zăpezii, iar mașinile aflate în parcarea imobilului au fost și ele avariate.
UPDATE ora 13:00 – Între cei 60 de turiști blocați pe munte se află și 14 copii
Între cei aproximativ 60 de turiști blocați la Cabana Capra de pe Transfăgărășan se află și 14 copii. Din fericire, ei sunt în afara pericolului.
„Nu sunt în niciun fel de pericol. Cabana are încălzire, are tot ce-i trebuie. Este un hotel, nu este o căsuță. O să trebuiască să aștepte să putem să-i să ajungem la ei cu utilaje. O să dureze câteva ore”, spune Ion Sănduloiu, de la Salvamont Argeș.
UPDATE ora 12:00 – Pompierii depun eforturi să îi salveze pe turiștii blocați din cauza avalanșei de sâmbătă noapte
Salvatorii continuă misiunea de recuperare a celor aproximativ 60 de turiști care sunt blocați la Cabana Capra, din cauza avalanșei de mari dimensiuni care a avut loc sâmbătă noapte.
UPDATE ora 10:30 – 60 de persoane, blocate la Cabana Capra
Aproximativ 60 de persoane au rămas izolate, duminică, la cabana Capra din Munţii Făgăraş, în urma avalanşei care s-a produs sâmbătă seară, a transmis, duminică, Poliția Argeș.
Pentru evacuarea celor 60 de oameni rămași izolați în Cabana Capra, ca urmare a avalanșelor produse în zonă, au fost dislocate două șenilate de la ISU Vâlcea și ISU Olt și un UTV de la ISU Dâmbovița, anunță ISU Argeș.
În cursul nopții trecute, pe DN7C, km.106-107, în zona cabanei Capra, a avut loc o avalanșă de zăpadă, în urma căreia au fost avariate mai multe autoturisme și aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană, a anunțat Poliția Argeș.
„DN 7C este închis traficului, de la kilometrul 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar și prin indicator și barieră, la km. 104. Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș vor verifica modalitatea prin care persoanele respective au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere se vor lua măsurile legale în consecință”, conform IPJ Argeș.
„O avalanșă de mari dimensiuni a lovit cabană Capra și parcarea din față cabanei. Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale, atât la cabană, precum și mai multe mașini avariate. Avalanșă a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2000 (Căldarea Berbecilor), în această seară, 4 feb 2023”, se arată pe pagina de Facebook Avalanșe în Carpați.
În urmă ninsorilor masive cu vânt din ultima perioada riscul de avalanșă este mare în toată zona de gol alpin a munților Făgăraș.
„De asemenea la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanșe mari în zona Șaua Doamnei (Curmătura Balii). Cel mai probabil această avalanșă a curs de sub vârful Paltinul și a traversat zona șeii Doamnei”, adaugă sursa citată.
Cum ninsorile și vântul continuă, este de așteptat să se producă mai multe avalanșe declanșate spontan, chiar și în zona montană de sub 2000 de metri, unele dintre acestea de dimensiuni mari.
Începând de sâmbătă, 4 februarie, de la ora 20:00, până duminică, 5 februarie, ora 20:00, este în vigoare un cod portocaliu de viscol puternic în Carpații Meridionali la peste 1.800 de metri altitudine.
Rafale de vânt vor depăși 90… 100 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă, conform meteorologilor.
Salvamontiştii din județul Brașov au anunțat, încă din 2 februarie, că, în urma ninsorilor din ultimele zile, există risc însemnat de producere a unor avalanşe în Munții Făgăraș și Bucegi.
Astfel, există de avalanşă de nivel 4 în Munţii Făgăraş, unde – la peste 1.800 m – stratul de zăpadă a crescut constant în ultimele zile, în special pe versanții nordici.
La suprafață se întâlnesc 35-50 cm de zăpadă recentă, cu rezistență și coeziune scăzute, depuși peste o crustă de gheață mai veche.
Acest strat este mai consistent pe văi și în zonele adăpostite, unde poate atinge sau depăși 1 metru.
În zona crestelor sunt multiple formate plăci de vânt, iar stratul mai vechi, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheață.
Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe, de dimensiuni medii și chiar mari, prin alunecarea zăpezii recent depuse peste straturile mai vechi și întărit sau prin ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat la supraîncărcări și pe versanții nordici.
Stratul este consistent și sub 1.800 m, iar pe pantele înclinate, stratul de la suprafață, care depășește pe alocuri 30 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe dimensiuni mici și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.
Este risc de avalanşă însemnat, de nivel 3, şi în Munții Bucegi, masivele Țarcu-Godeanu şi Parâng-Sureanu.
Salvamontiștii avertizează că la peste 1.800 m, pe văi și în zonele adăpostite se întâlnește un strat de zăpadă viscolită, de grosimi variabile, care depășește pe alocuri 30-40 cm.
Zăpada are rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale, dar și față de stratul aflat dedesubt. În zona crestelor sunt formate multiple plăci de vânt. Stratul mai vechi, aflat dedesubt, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheață.
Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și izolat mai mari, prin alunecarea stratului puțin rezistent de la suprafață peste straturile mai vechi și izolat dislocarea acestora, sau prin ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la orice supraîncărcări.
Sub 1.800 m, zăpada recent depusă depășește local 30-40 cm, în special la altitudini de 1.500-1.800 m.
Deși ușor compactată, zăpada va putea aluneca uşor peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe dimensiuni mici și medii, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări.