PROTEST al consilierilor de probaţiune în Capitală: „Am muncit șase luni pe datorie!”
This browser does not support the video element.
Consilierii de probațiune din întreaga țară protestează, miercuri, ca răspuns la promisiunile nerespectate privind plata integrală a salariilor, restante de la începutul anului.
Protestul este coordonat de Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP) și va include un pichet de protest în fața sediului Guvernului României, urmat de un marș către Ministerul Justiției. Manifestările au loc între orele 10:00 și 14:00, în încercarea de a atrage atenția asupra situației critice cu care se confruntă consilierii de probațiune, care nu și-au primit integral salariile de șase luni.
Itinerarul Protestului
- 10:00 – 12:00: Pichet de protest în fața sediului Guvernului României.
- 12:00 – 14:00: Marș către Ministerul Justiției, urmat de pichetarea acestuia.
Cauzele Protestului
Acțiunea de protest vine după ce negocierile dintre reprezentanții consilierilor de probațiune și autoritățile decizionale, desfășurate între începutul lunii aprilie și începutul lunii iunie, nu au condus la o soluționare concretă.
În cadrul întâlnirilor cu reprezentanții Cancelariei Prim-Ministrului României, ai Ministerului Finanțelor și ai Ministerului Justiției, consilierilor li s-au făcut promisiuni repetate de soluționare a situației, însă fără rezultat practic.
Poziția Sindicatului
SNCSP solicită Ministerului Justiției plata integrală a drepturilor salariale din fondurile existente, până la identificarea de către Guvernul României și Ministerul Finanțelor a unor soluții pentru completarea bugetului pentru anul 2024. Sindicatul avertizează că, fără fonduri alocate adecvat, sistemul de probațiune riscă un dezechilibru major, cu consecințe financiare mult mai mari pe termen lung.
„Atragem atenția Guvernului că strategiile de dezvoltare a sistemului de probațiune se realizează cu oameni, profesioniștii fiind cea mai importantă resursă”, au transmis reprezentanții SNCSP.
„În lipsa alocării fondurilor necesare pentru plata integrală a unor drepturi salariale recunoscute anterior prin Ordin de Ministru și Ordonanță de Guvern, acest sistem se va dezechilibra și mai mult, aspect care va antrena costuri înzecite atât pentru guvern, cât și pentru societate”, conform sursei citate.