Prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa, aflat în vizită de lucru în România, a fost primit, joi dimineaţa, la Palatul Victoria, de premierul Nicolae Ciucă. În acest context, Antonio Costa a spus că țara sa va susține aderarea României la Spațiul Schengen.
În urma întâlnirii, cei doi omologi au semnat un acord între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul Apărării.
„Discuţiile s-au desfăşurat pe fundalul cooperării în vederea consolidării descurajării şi apărării pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice şi i-am mulţumit domnului prim-ministru pentru decizia de a participa cu subunităţi la misiunea de întărire a Flancului Estic prin prezenţa militarilor portughezi în România”, a spus Nicolae Ciucă, după semnarea documentului.
De asemenea, cei doi politicieni au abordat și tema conflictului militar din Ucraina.
„Discuţiile au abordat situaţia din Ucraina. Este o preocupare pe care o împărtăşim împreună şi, desigur, am discutat situaţia concretă la zi şi perspectivele evoluţiei, analizând posibilitatea agravării situaţiei în cazul în care forţele armate ruse vor continuă agresiunea în regiunea Odesa, din Ucraina. De asemenea, am discutat despre sprijinul umanitar pe care Romnaia îl acordă Ucrainei şi, desigur, măsurile luate în ansamblul UE pentru a sprijini atât Ucraina, cât şi Republica Moldova şi Georgia”, a transmis Nicolae Ciucă.
Conform premierului României, în 2021, relaţiile economice dintre România şi Portugalia au atins cel mai înalt nivel. El a mai spus că ieri o companie portugheză a investit în infrastructură de energie regenerabilă în România.
„Am stabilit constituirea unui grup de lucru la nivelul ministerelor Energiei, Portugalia având o foarte mare experienţă în dezvoltarea capabilităţilor de energie regenerabilă. Ieri, o companie portugheză a investit în infrastructura de energie regenerabilă în România. Am stabilit să continuăm să găsim soluţii pentru a ne înscrie la deciziile luate la nivelul UE pentru a face tranziţia către energie verde cât mai repede posibil şi pentru a diminua efectele creşterii preţurilor la energie şi la gaze.
De asemenea, am discutat o serie de aspecte legate de schimburi de experienţă în cea ce priveşte asigurarea implementării programului de digitalizare. Portugalia a început cu mult timp în urmă acest proiect. Analizăm posibilităţile de sprijin în ceea ce priveşte diminuarea birocratizării şi implementarea cât mai curând a sistemului de guvernanţă digitală şi a apropierii legăturii între cetăţean şi Guvern”, a adăugat sursa citată.
Cei doi omologi au vorbit și despre sprijinul tehnic și politic pe care Portugalia le poate oferi pentru că ţara noastră să primească statutul de ţară membră a Spaţiului Schengen.
„Suntem indiscutabil susținători ai aderării României la Spațiul Schengen și sperăm ca acest lucru va facilita circulația românilor rezidenți în Portugalia și în schimburile dintre popoarele noastre”, a spus, la rândul lui, Antonio Costa.
El a mai spus că acordul româno-portughez privind cooperarea în domeniul apărării, semnat cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, va duce la creşterea cooperării militare între cele două ţări.
Ulterior, prim-ministrul portughez a fost primit, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.
Tot în cursul zilei de joi, el va avea o întrevedere cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
Joi după-amiază, şeful Guvernului portughez va vizita, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ciucă, Batalionul 1 Instrucţie „Olt” din Caracal.