FOTO-VIDEO | Protest al artiștilor, de Ziua Culturii Naționale: „Vă uitați de doi ani cum moare cultura. Vrem predictibilitate”
Mai multe asociații ale artiștilor au ieșit în stradă, sâmbătă, pentru a manifesta chiar de Ziua Culturii Naționale. Protestatarii au numit această aniversare „Ziua Culturii Invizibile” și sunt nemulțumiți de măsurile guvernului din timpul pandemiei. Ei cer predictibilitate, pentru că altfel „cultura moare”.
Participanții la protest au venit cu lăzi în care se depozitează instrumentele muzicale, pe care au scris mai multe mesaje pentru guvernanți.
Au așezat toate aceste lăzi în Piața Victoriei și au strigat că vor măsuri clare și predictibilitate în cazul deciziilor ce vizează domeniul cultural și industria organizării de evenimente.
„Deși suntem un sector care generează venituri de milioane de euro pentru economia națională, un sector format din profesioniști cu un set de abilități specifice dobândite în ani de zile de muncă care construiesc evenimente dintre cele mai complexe, un sector care oferă bucurie pentru milioane de oameni și care contribuie substanțial la bunăstarea generală a populației, suntem invizibili pentru autorități”, spun cei care au ieșit la protest, sâmbătă, în fața guvernului.
Artiștii reclamă:
- Lipsa unor măsuri compensatorii pentru TOȚI profesioniștii din sector ale căror venituri au scăzut cu peste 80% în ultimii doi ani – o măsură firească pentru orice țară normală, care își respectă cetățenii și care nu își permite să interzică prin act normativ activitatea fără să ofere în schimb o compensare;
- Lipsa unui sprijin constant și consecvent din partea autorităților în perioada pandemiei – NU, ajutorul de șomaj lunar nu este un ajutor constant, este o loterie, care stă în decizia arbitrară a funcționarilor care interpretează legea din cadrul AJOFM-urilor și a altor autorități care consideră sectorul deschis și funcțional;
- Lipsa cruntă de înțelegere a modului de funcționare a sistemului cultural, a procesului de producție a unui eveniment – NU, permisiunea organizării evenimentelor cu o capacitate de 30% nu este sustenabilă pentru sectorul cultural privat; sectorul cultural nu înseamnă doar instituții publice subvenționate în proporție de cel puțin 80%, înseamnă operatori privați pentru care 80% din buget e uneori un vis frumos; și NU, nu e suficient să ne anunțați de la o lună la altă că „ne dați voie” cu mai mulți oameni; evenimentele serioase își încep planificarea cu cel puțin un an înainte;
- Lipsa de cunoaștere efectivă a operatorilor din sector și a specificului activității lor – cercetări cu privire la numărul, domeniul, forma juridică, cifra de afaceri a companiilor din acest domeniu, contribuția sectorului la PIB etc. – au început, parțial și incomplet, acum 2 ani; noi suntem aici de vreo 30 de ani, ne pare bine de cunoștință;
- Amânarea pentru mai bine de UN AN a unei scheme de ajutor de stat pentru sectorul cultural, promisă acum 3 guverne, prin decembrie 2020 și inclusă într-un final în bugetul Ministerului Culturii cu mai puțin de 30% din suma necesară”, transmit participanții la protest, pe Facebook.
Artiștii spun că nu cer „pomeni și favoruri”.
„Cerem să ne putem relua activitatea în condiții dacă nu normale măcar predictibile, cerem compensări pentru veniturile reduse până aproape de 0 în 2020, pentru că activitatea ne-a fost interzisă sau restricționată, și cerem să fim văzuți și tratați cu respectul pe care îl merităm și pe care ni l-am câștigat prin muncă”, adaugă sursa citată.