Prima pagină » Actualitate » FOTO & VIDEO | Protest pentru salvarea hectarelor retrocedate din Parcul IOR din Capitală. Zeci de copaci au fost tăiați ilegal

FOTO & VIDEO | Protest pentru salvarea hectarelor retrocedate din Parcul IOR din Capitală. Zeci de copaci au fost tăiați ilegal

Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a organizat un protest lângă gura de metrou Titan, la intrare în parcul IOR din Capitală (Parcul Alexandru Ioan Cuza) pentru salvarea hectarelor retrocedate, unde deja au fost tăiați zeci de pomi ilegal. 

Manifestația la care participă sute de oameni a început lângă gura de metrou Titan, oamenii mergând apoi pe parcela retrocedată.  Manifestanții cer autorităților să găsească o soluție pentru a salva spațiul verde, iar bucata retrocedată să fie reintegrată în parc.

Pe pancardele protestatarilor se poate citi: ”Titanii rămân fără plămâni”, ”Vrem copaci, nu clădiri”, ”ECOCID”,  ”Stop tăierilor”, ”Semnez pentru salvarea parcului, nu cedez”.

Care sunt revendicările Grupului de Inițiativă Civică IOR-Titan:

  • ”Otrăvirea și tăierea arborilor din Parcul IOR trebuie să înceteze imediat și permanent. Cerem autorităților responsabile de protejarea mediului (Garda de Mediu, ANPM, Poliția Locală a Sectorului 3) să inventarieze și să evalueze de urgență condiția de sănătate în care se află arborii și vegetația din „zona retrocedată”.
  • Cerem autorităților (Primăria Sectorului 3, Primăria Municipiului București, Prefectura Municipiului București, Guvernul României) să se așeze la masă și să găsească o soluție viabilă pentru ca „zona retrocedată” din Parcul IOR să fie redată comunității sub forma în care a făcut parte din viețile noastre de jumătate de veac: ca parc, spațiu verde, zonă în care natura abundă!”, se arată într-un  comunicat emis de Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan.

În mijlocul protestatarilor se află și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

”Când s-a anulat hotărârea de punere în posesie, Primăria Generală a Capitalei a făcut recurs. Procesul s-a întors la judecată pe fond și după ce s-a judecat a adoua oară, instanța a constatat lipsa de calitate a primăriei de Sector. Niciodată nu a fost administrată de Primăria Sector 3. Instanța a zis așa: ”Tu, în calitate de ce faci proces împotriva lor?”. Ulterior, am notificat primarul general, i-am făcut și adresă în scris, să facă proces pentru că instanța a spus că ei sunt cei care se ocupă. Ce a făcut Nicușor Dan… ”, a explicat Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, cetățenilor.

Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a fost creat de cetățeni care locuiesc în jurul Parcului IOR, cu sprijinul Greenpeace România. Misiunea sa este ca această oază naturală de mare valoare a Bucureștiului să fie reîntregită și protejată, să nu mai fie distrusă sistematic de antreprenori iresponsabili și autorități complice. Activitatea grupului este una civică, apartinică și non-profit.

Cine este în spatele proprietarei din acte a terenului de 12 hectare din Parcul IOR

Gândul a aflat încă de acum câteva luni cine este în spatele proprietarei din acte ale terenului de 12 hectare din IOR. – Vezi detalii AICI.

Foto Cancan: Petrică Băjenaru

Maria Cocoru este proprietara din acte a terenului retrocedat în 2005 de Primăria Capitalei, al cărui nume apare și în procesul cu Primăria Sectorului 3.

La locuința acesteia, femeia nu este de găsit, iar reporterii Pro TV care au stat de vorbă cu vecinii spun că, deși are un apartament în blocul respectiv, nu au văzut-o niciodată, este ”o fantomă”.

Nu au găsit-o la acel apartament nici reprezentanții Gărzii de Mediu, care au căutat-o pentru a o anunța că vor fi făcute analize pe probe de sol luate din zona copacilor uscați. Conform ProTv, Garda de Mediu i-a impus deocamdată proprietarului să cureţe zona şi să o aducă la starea iniţială.

Gândul a aflat că Maria Cocoru este mătușa lui Petrică Băjenaru, un personaj mai puţin cunoscut, dar cu foarte mare greutate în domeniul retrocedărilor.

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele