Fragment de papirus care conține întâmplări din copilăria lui Iisus, DESCIFRAT de oamenii de știință. „Aduce figurinele din lut la viaţă”

Fragment de papirus care conține întâmplări din copilăria lui Iisus, DESCIFRAT de oamenii de știință. „Aduce figurinele din lut la viaţă”
Statue of Virgin Mary and Jesus Christ,Image: 295652529, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful; Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: no
Publicat: 19/06/2024, 20:25
Actualizat: 19/06/2024, 20:28

Oamenii de ştiinţă au descifrat şi publicat conţinutul unui fragment de papirus care conţine o parte din Evanghelia copilăriei după Toma, care istoriseşte întâmplări din copilăria lui Iisus, a transmis, miercuri, Live Science.

Scris în limba greacă, fragmentul de papirus datează din secolele IV-V, fiind astfel cea mai veche copie cunoscută a acestei Evanghelii, conform autorilor unui studiu publicat recent în jurnalul Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik.

Există şi alte copii ale acestei Evanghelii, dar ele sunt mai recente. Bisericile creştine nu au inclus această Evanghelie în Biblie.

Este „cel mai vechi manuscris conservat al acestui text în orice limbă”, susţin co-autorii acestui studiu – Lajos Berkes, lector la Institutul pentru Creştinism şi Antichitate din cadrul Universităţii Humboldt din Berlin (Germania), şi Gabriel Nocchi Macedo, profesor specializat în papirologie de la Universitatea din Liege (Belgia), informează Știrile Pro TV.

Oamenii de ştiinţă sunt aproape unanim de părere că Evanghelia copilăriei după Toma a fost scrisă în secolul II, unul dintre motive fiind similitudinile stilistice dintre unele istorisiri din această Evanghelie şi alte povestiri despre Iisus despre care se ştie că au fost scrise în secolul II.

Fragmentul de papirus vorbeşte despre un miracol pe care Iisus l-a înfăptuit pe când era copil. În acest fragment, „Iisus se juca în vadul unui pârâu şi modelează 12 vrăbii din lut moale. Când tatăl său, Iosif, îl dojeneşte şi îl întreabă de ce face astfel de lucruri în ziua sfântă de Sabat, copilul Iisus în vârstă de 5 ani bate din palme şi aduce figurinele din lut la viaţă”, conform unui comunicat al Universităţii Humboldt din Berlin.

Această istorisire era deja cunoscută din copiile mai recente ale acestei Evanghelii, potrivit sursei citate.

Dacă în fragmentul analizat se vorbeşte doar despre acest miracol, în copiile mai recente ale acestei Evanghelii sunt menţionate şi alte miracole realizate de copilul Iisus – cum ar fi readucerea la viaţă a unui alt copil pe nume Zeno sau vindecarea instantanee a tatălui său, Iosif, după ce acesta a fost muşcat de un şarpe veninos.

Originea acestui fragment de papirus nu este certă.

„Ştim aproape nimic despre provenienţa acestui papirus, istoria sa şi cui i-a aparţinut”, a declarat Nocchi Macedo pentru Live Science. Tot ce ştim cu certitudine este că îşi are originea în Egipt. Ar fi putut ajunge la Hamburg fie odată cu cea mai mare parte a colecţiei de papirusuri – între 1906 şi 1939 – fie în 1990 când o cutie conţinând papirusuri neconservate a fost transferată (la Hamburg) de la Berlin”, a declarat Nocchi Macedo pentru Live Science.

În studiul lor, cei doi oameni de ştiinţă se declară încrezători că acest fragment de papirus se afla deja în Germania înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024