Frank Borman, comandantul Apollo 8, care a condus primul echipaj pe orbita LUNII, a murit la 95 de ani

Frank Borman, comandantul Apollo 8, care a condus primul echipaj pe orbita LUNII, a murit la 95 de ani
Frank Borman, comandantul Apollo 8, care a condus primul echipaj pe orbita LUNII, a murit la 95 de ani - Foto: Profimedia images
Publicat: 10/11/2023, 08:44

Frank Borman, astronautul NASA care a comandat misiunea Apollo 8, prima misiune cu echipaj care a orbitat în jurul Lunii și s-a întors în siguranță pe Pământ, a murit la 7 noiembrie la un centru medical din Billings, Mont. Avea 95 de ani.

Cauza a fost un accident vascular cerebral, a declarat purtătorul de cuvânt al familiei, Jim McCarthy. Borman, care locuia într-o comunitate de pensionari din Billings, a murit la o săptămână după colegul său, astronautul Ken Mattingly, care a ajutat la aducerea acasă a misiunii Apollo 13 în urma unei explozii la bordul navei.

Frank Borman a devenit cel mai în vârstă fost astronaut american în viață, după moartea în 2016 a lui John Glenn, unul dintre cei șapte astronauți inițiali din programul Mercury al NASA.

După ce a absolvit aproape de primul loc în clasa sa de la Academia Militară a SUA, dl Borman a devenit pilot de încercare al Forțelor Aeriene pentru avioane de luptă supersonice. Odată a refuzat să se ejecteze dintr-un avion de vânătoare F-104 al cărui motor a cedat la o viteză dublă față de cea a sunetului, reușind în schimb să stabilizeze avionul până când acesta și-a recăpătat puterea. A primit un premiu pentru siguranța zborului.

„Cu o ironie delicioasă”, a scris în memoriile sale din 1988, „Countdown”, „au acordat premiul și unui alt pilot pentru că nu și-a repornit motorul în aproape aceleași circumstanțe. În schimb, el a sărit cu parașuta, iar anchetatorii au descoperit că, dacă ar fi repornit motorul, ar fi aruncat avionul în cinci milioane de bucăți”.

În 1962, Borman a fost unul dintre cei nouă bărbați selecționați pentru cel de-al doilea corp de astronauți al NASA și a fost pilotul comandant a două misiuni NASA care au pus bazele esențiale pentru aselenizarea din 1969.

În timpul zborului Gemini 7 din decembrie 1965, el și astronautul James A. Lovell Jr. au stabilit un record de anduranță în spațiu. Au petrecut două săptămâni inconfortabile pe orbita Pământului în ceea ce Borman a descris mai târziu ca fiind o capsulă de mărimea „scaunului din față al unui Volkswagen”.

Sub monitorizare medicală non-stop, bărbații au suportat plictiseala, căldura și condițiile insalubre, împărțind chiar și o periuță de dinți pentru o parte din misiune. Lovell a glumit după aceea că el și Borman au decis să se logodească.

În spațiu, Gemini 7 s-a apropiat la doi metri de Gemini 6 cu echipaj, demonstrând că NASA putea efectua manevrele de întâlnire necesare în misiunile lunare. Până la experimentul medical pe orbită al lui Borman și al lui Lovell, istoricul spațial Andrew Chaikin a declarat într-un interviu, NASA nu era sigură că oamenii ar putea supraviețui unei călătorii atât de lungi în spațiu.

Borman și Lovell au fost recompensați cu roluri de conducere pe Apollo 8. Misiunea fusese planificată să orbiteze în jurul Pământului, dar rapoartele serviciilor de informații conform cărora sovieticii pregăteau o misiune cu echipaj în jurul Lunii au determinat NASA să își schimbe planul, trimițându-i pe dl Borman, Lovell și pe colegul de echipaj William Anders la peste 230.000 de mile de Pământ și să orbiteze de 10 ori în jurul Lunii.

A fost un pariu îndrăzneț pentru agenția spațială și pentru cei trei astronauți, care au devenit primii oameni care au părăsit câmpul gravitațional al Pământului și primii care au orbitat în jurul Lunii. Anders a realizat o fotografie emblematică, cunoscută sub numele de „Răsăritul Pământului”, care arată zorii planetei deasupra orizontului lunar, potrivit washingtonpost.com.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
S-a pozat în costum de baie, dar toți au CRITICAT-O că s-a îngrășat mult! Mesajul...
Reacţia unui britanic care a călătorit cu 9 lire la clasa I cu CFR: "O...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
„Uite, am ucis-o. Tu urmezi”. Un bărbat și-a ucis soția în timp ce vorbea la...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
România a depășit Ungaria. Umilință supremă pentru unguri
Teo Trandafir, topită după Valeriu Gheorghiță. Monica Bîrlădeanu a aflat de la televizor
Un bărbat a vrut să mănânce o conservă de ton, dar când a deschis-o a...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Anca Țurcașiu a ajuns de urgență la spital. Artista, despre problemele cu care se confruntă
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Daniel Baldwin, scandalagiul familiei
×