Franța a testat cu succes miercuri versiunea modernizată a rachetei sale nucleare ASMPA, fără încărcătură, care face parte din componenta aeriană a strategiei de descurajare, a anunțat ministrul Forțelor Armate Florence Parly.
Acest anunț vine la apogeul războiului din Ucraina invadată de Rusia și în timp ce unii observatori se întreabă despre o potențială escaladare militară a Rusiei.
„Florence Parly, ministrul Forțelor Armate, își exprimă marea satisfacție după succesul din 23 martie 2022 a testării rachetei strategice îmbunătățite aer-sol cu rază medie de acțiune (ASMPA), lipsită de încărcătura sa militară” , potrivit unui comunicat de presă al ministerului.
„Racheta, dezvoltată de producătorul francez MBDA, a fost lansată cu Rafale de la baza aeriană 120 din Cazaux”, în sud-vestul Franței, potrivit comunicatului de presă.
„Acest succes marchează intrarea în faza de producție a rachetei îmbunătățite ASMPA, o condiție prealabilă înainte de intrarea acesteia în serviciu în Forțele Strategice ale Forțelor Aeriene și Spațiale și în Forțele Aeriene Navale Nucleare ale Marinei Franceze”, precizează comunicat de presa citat de lindependant.fr
Racheta nucleară aer-sol cu rază medie de acțiune (ASMPA) a fost pusă în funcțiune în 2009 și urmează să fie înlocuită în jurul anului 2035 cu un sistem aer-sol de nouă generație (ASN4G).
În doctrina nucleară franceză, ASMPA este încadrată ca armă pre-strategică, sau armă de ultim avertisment, înainte de lansarea unui atac la scară mare, strategic, cu ICBM şi SSBN.
Această rachetă unică are raza de acţiune de circa 500 de kilometri şi o viteză de peste 3 Mach, atinsă cu ajutorul motorului ramjet.
Franța este singura țară din Uniunea Europeană cu arme nucleare, care pot fi utilizate fie de submarinele cu rachete balistice cu propulsie nucleară (SNLE), fie de aeronavele Rafale echipate cu ASMPA.