Franța INTERZICE trotinetele electrice copiilor sub 14 ani / Marile orașe în care aceste mijloace de transport nu sunt permise
Urmare a creșterii numărului de accidente, dintre care unele soldate cu decese, Franţa a decis miercuri, 30 martie 2023, să interzică folosirea trotinetelor electrice de către copiii cu vârsta mai mică de 14 ani.
Mai mult de atât, autoritățile au înăsprit sancţiunile în cazul încălcării regulilor de circulaţie a acestor dispozitive.
Noile decizii sunt luate în speranţa unei mai bune reglementări a acestor mijloace de transport care deja divizează opinia publică din Hexagon.
Amenzi manorate de la 35 la 135 de euro
La fel ca în multe alte ţări, trotinetele electrice au devenit extrem de populare și în Franța. Două milioane de oameni deţin un astfel de mijloc de transport şi sute de mii închiriază ocazional o trotinetă electrică, în regim de autoservire.
Însă, de câteva luni, numărul deceselor şi al accidentelor cu urmări grave în care sunt implicate trotinetele electrice a explodat, arată France 24.
În plus, dezvoltarea haotică a sistemului de închiriere cu autoservire, una fără absolut niciun control, provoacă tensiuni și asta în special la Paris. Tocmai de aceea, în acest weekend (duminică, 2 aprilie), primăria din capitala Franței va organiza un referendum local ce ar putea duce la interzicerea totală a utilizării trotinetelor electrice.
Contextul actual a determinat Guvernul să prezinte miercuri, 29 martie, un plan care urmăreşte să conducă la o „calmare a spaţiului public prin instituirea unui cadru mai strict”. „Trotinetele electrice pot fi o şansă dacă sunt bine organizate, bine reglementate”, a insistat ministrul Transporturilor, Clement Beaune, în cadrul unei conferinţe de presă.
Conform noilor reglementări, care urmează să fie oficializate printr-un decret prezidențial, vârsta minimă pentru conducerea unei trotinete electrice va creşte de la 12 la 14 ani, la fel ca în cazul scuterelor. De asemenea, trotinetele electrice folosite pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu lumini şi semnalizatoare.
Francezii vor și mărirea amenzilor, de la 35 la 135 de euro, pentru cei care încalcă legea – două persoane pe aceeaşi trotinetă, circulaţia în locuri nepermise etc. Potrivit ministrului Clement Beaune, purtarea obligatorie a căştii nu a fost încă decisă, dar opţiunea rămâne pe masă.
Nu doar Parisul înăsprește reglementările privind utilizarea trotinetelor electrice. Roma, Lisabona, Stockholm şi Oslo au schimbat legislația, în timp ce Barcelona şi Montreal au interzis total circulaţia acestor mijloace.