Prima pagină » Actualitate » Franța intră în al patrulea val COVID-19. „Contagiozitatea variantei Delta ne obligă și mai mult să ne vaccinăm”

Franța intră în al patrulea val COVID-19. „Contagiozitatea variantei Delta ne obligă și mai mult să ne vaccinăm”

Franța intră în al patrulea val COVID-19. „Contagiozitatea variantei Delta ne obligă și mai mult să ne vaccinăm

Franța se află acum în al patrulea val al COVID-19, a declarat miercuri premierul Jean Castex.

În timp ce Franța se pregătește pentru al patrulea val, 18.000 de cazuri noi au fost raportate într-o perioadă de 24 de ore la începutul acestei săptămâni. Nivelul infecțiilor este cel mai ridicat de la mijlocul lunii mai, când țara ieșea dintr-un al treilea blocaj la nivel național.

Castex a declarat că cele 18.181 de cazuri noi înregistrate în 24 de ore până marți după-amiază au reprezentat un salt de 140% față de săptămâna precedentă și a susținut că 96% din aceste noi infecții au fost observate la persoanele nevaccinate, potrivit euronews.

„Suntem în al patrulea val”, a declarat Castex pentru TF1 news.

„Trebuie să reacționăm. Contagiozitatea acestei variante Delta ne obligă și mai mult să ne vaccinăm”, a spus el.

Citește și: OMS: Varianta Delta este prezentă în peste 120 de țări. Va fi dominantă în lunile următoare

Apelul său vine în momentul în care „permisul de sănătate” care atestă ca titularul a fost fie complet vaccinat, testat negativ în ultimele 48 de ore, fie recuperat de boală în ultimele șase luni – devine obligatoriu pentru a vizita locuri publice.

Franța impune folosirea unui „permis de sănătate” pentru accesul în muzee, cinematografe sau alte spații culturale, în mijlocul unui val puternic de îmbolnăviri cu Covid-19. De miercuri, francezii vor trebui să facă dovada vaccinării, unui test negativ sau vindecării de Covid pentru a putea intra în majoritatea muzeelor și cinematografelor.

Proiect de lege pentru ca „permisul de sănătate” să fie extins

Parlamentul francez dezbate în prezent un proiect de lege pentru a impune „permisul de sănătate”extins la baruri, restaurante, centre comerciale și mijloace de transport public pe distanțe lungi, de la începutul lunii august. De asemenea, proiectul de lege include o obligație de izolare de 10 zile pentru persoanele care sunt pozitive pentru COVID-19.

Orice persoană care refuză să respecte regulile permisului de sănătate riscă să fie amendat cu până la 1.500 de euro (1.767 dolari SUA), în timp ce o persoană juridică trebuie să plătească 7.500 de euro la prima încălcare.

La a treia încălcare, poate ajunge până la un an de închisoare și o amendă de 9.000 de euro pentru o persoană fizică și un an de închisoare și 45.000 de euro pentru o persoană juridică.

După Adunarea Națională, proiectul va fi transmis Senatului pentru dezbatere joi și va fi aprobat în weekend.

Măsura a fost anunțată săptămâna trecută de președintele Emmanuel Macron în încercarea de a stimula vaccinările, care a încetinit în iunie. Anunțul a condus la creșterea cererii de vaccinare cu trei milioane, potrivit Castex, dar a provocat și demonstrații în toată țara.

Citește și: Centre de vaccinare vandalizate în Franța. Zeci de mii de protestatari sunt furioși din cauza măsurilor împotriva Covid-19 anunțate

Peste 37,8 milioane de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin în Franța – 56% din locuitori – și 30,8 milioane sunt complet inoculați.

Guvernul a anunțat la începutul acestei săptămâni că își va îndeplini obiectivul de a administra 40 de milioane de prim-vaccinări până la sfârșitul lunii iulie – cu o lună mai devreme decât era planificat.

„Acesta este un obiectiv foarte ambițios, dar arată, de asemenea, că am înțeles gravitatea situației”, a spus Castex.

În cele din urmă, el a subliniat că, deși nu s-au decis măsuri suplimentare la nivel național pentru a aborda creșterea recentă a infecțiilor, prefecții au puterea de a impune restricții la nivel local.

Acestea includ cerințele privind purtarea măștilor sanitare, închiderea timpurie a localurilor care primesc persoane și anularea evenimentelor.

Prefectii din două departamente – Pirineii Orientali și Haute Corse – au făcut acest lucru în ultimele zile, după ce rata incidenței  a urcat la 372 și 380 de cazuri la 100.000 de locuitori. La nivel național, rata incidenței pe 17 iulie a fost de 84 de infecții la 100.000 de locuitori.

Citește și