Fraţii MICULA, victorie în procesul intentat României. Un tribunal din America a decis în favoarea celor doi afaceriști
Cererea înaintată de statul român la o Curte federală de Apel din SUA, de punere în aplicare a deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) privind despăgubirile solicitate de frații Ioan și Viorel Micula, a fost respinsă de magistrații americani.
Povestea acestui dosar datează încă din urmă cu 11 ani.
Câți bani a plătit statul român drept despăgubiri
Atunci, în 2013, printr-un verdict al Tribunalului Arbitral de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), de la Washington, autoritățile de la București au fost obligate să le plătească Micula, doi oameni de afaceri care dețin și cetățenie suedeză, despăgubiri de peste 356 de milioane de dolari, plus dobânzi.
Totul urmare a unei decizii din 2005 privind retragerea unei scheme de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, cu patru ani înainte de expirarea acesteia, care era prevăzută a se întâmpla în 2009.
La 10 ani distanță, în 2019, statul român le-a plătit celor doi suma de 912 milioane de lei, aproximativ 215 milioane de dolari, din totalul despăgubirilor dictate de ICSID, instanța americană. Au mai rămas de achitat mai mult de 140 milioane de dolari, plus dobânzi.
Decizia C.E. a întors cu 180 de grade cazul
Însă, totul a luat o nouă turnură atunci când Comisia Europeană a stabilit că, din perspectiva legislaţiei europene, plata acestor despăgubiri reprezintă, de fapt, ajutor de stat ilegal oferit de România. Astfel, C.E. a interzis să se mai facă plăți în conturile fraților Micula, această poziție fiind ulterior confirmată și de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Mai mult, pe baza noilor decizii dictate de justiția europeană, statului român i s-a pus în vedere că trebuie să recupereze sumelor plătite deja fraților Micula.
Replica afaceriștilor orădeni a venit imediat și a fost sub forma deschiderii mai multor procese, în diferite jurisdicţii, inclusiv în SUA. Ei solicită punerea completă în executare a deciziei ICSID din 2013.
Cum a motivat verdictul instanța din SUA
Astfel, ajuns să se apere în SUA, statul român a căutat să aducă drept argument faptul că instanțele judecătorești americane nu sunt îndreptăţite să analizeze această speţă deoarece România și Suedia au semnat un Tratat bilateral de protejare reciprocă a investiţiilor care cuprinde și clauzele privind arbitrarea disputelor la ICSID. Iar acest tratat a fost declarat invalid din perspectiva legislaţiei UE.
Totuși, potrivit profit.ro, judecătorii americani au respins argumentul părții române și au arătat că procesul cu fraţii Micula datează din 2005, an în care țara noastră nu era, încă, stat membru al Uniunii Europene. Prin urmare, nu i se aplicau normele UE.
CITEȘTE ȘI: