Frații Tate ÎMPART banii din jocuri de noroc cu un „sindicat” de crimă organizată. Despre ce sume ar fi vorba
Frații Andrew și Tristan Tate ar produce bani de pe urma a șase cazinouri, potrivit unei investigații Rise Project. Britanicii ar fi asociați cu cea mai mare frăție de crimă organizată din istoria recentă a României: Familia DMS.
Membrii grupării au un istoric infracțional bogat: acuzații pentru plănuit asasinate, trafic de droguri, cămătărie, recuperări, bătăi violente de stradă, dar și jonglerii financiare și cu terenuri, potrivit jurnaliștilor care semnează investigația.
„Anul trecut, Cătălin Biță, un bombardier din Pașcani, județul Iași, a început să producă bani din câteva aparate într-o sală de jocuri „Las Vegas” din Berceni, în sudul Bucureștiului. Biță nu umbla de capul lui prin Berceni, unde e cartierul general al uneia dintre cele mai temute grupări de crimă organizată de la noi – Clanul Sportivilor”, scriu autorii articolului.
Gruparea din Bucuresti e celebră și pentru taxele de protecție pe care le percep de la afaceriștii care vor să facă bani în sectorul lor. Unii au fost ștrangulați, electrocutați sau au transpirat cu pistolul la cap. Deci Biță umbla pe teren minat.
Ultima oară când un ieșean s-a certat cu interlopii din București, o casă a explodat în capitala istorică a Moldovei. Biță, însă, era în siguranță.
Pe pumnul lui cât un ciocan are un tatuaj care îi trădează apartenența la altă grupare: Familia DMS.
O lună mai târziu, pe 1 decembrie 2022, de ziua națională a României, controversatul influencer Andrew Tate își sărbătorea ziua de naștere cu un contract bănos.
Talisman Enterprises, firma pe care o controla împreună cu fratele lui, Tristan, urma să producă bani în același loc cu Biță.
Și interlopul, și frații Tate făceau bani în același cazinou Las Vegas.
Iar Biță tocmai fusese convocat de procurorii antimafia și acuzat că ar fi avut o poziție cheie în organizația DMS.
Cu o lună înainte de arestarea fraților Tate, în noiembrie 2022, peste 100 de membri ai grupării din toată țara au fost vizitați de procurori în mega-dosarul cazinourilor Las Vegas.
Nu era prima afacere a britanicilor în piața jocurilor de noroc. Se vede chiar pe casa lor, unde aduceau fete la petreceri exclusiviste, ca să le impresioneze și apoi să le plaseze pe internet. Vila lor este acoperită de panouri negre din tablă mată și leduri roșii. Arată exact ca sala de jocuri Las Vegas unde fac bani alături de Biță.
Cazinourile fraților Tate și afacerile în care s-au băgat cu cei mai temuți infractori
„O petrecere cu lăutari din 2019 strânge la aceeași masă spuma interlopilor din România. Manelistul Răzvan de la Pitești era acolo și îndesa bani în propriile buzunare. Cânta cum îi dictau interlopii.
Cel mai tare a strigat Șpac, pentru „viața lui”, Box.
Și Box, adică Marian Sîrbu, și Florin Șpac au fost în solda lui Nuțu Cămătaru, lider interlop care patronează crima organizată din Sectorul 5 al Capitalei și nu numai. „O legendă vie”, cum îi cântă lăutarii. Îl puteți asculta AICI revendicând o datorie de la un om de afaceri care luase bani cu camătă.
Pe comandă, în septembrie 2019, Răzvan de la Pitești, i-a uns la suflet pe locotenenții lui Cămătaru.
Marian Sîrbu, zis Box, care are și un tatuaj pe măsură pe abdomen, tocmai fusese eliberat din penitenciar. Șpac e tovarășul lui de ani de zile.
Acum, tatuajele lor arată că sunt în slujba altei grupări, au același însemn comun: Familia DMS.
La fel ca Biță”, detaliază jurnaliștii apartenența la „familia infracțională”.
Familia s-a auzit și în boxele de la botez.
Șpac a strigat către lăutar: „Noi suntem o familie! Familia DMS!” Lăutarul a prestat fără prea multă imaginație, cum i-a cerut interlopul: „Toată lumea să știe-eee! Familia DeMe-See!”
Cine controlează lanțul de cazinouri Las Vegas
„La masă, parte din Familia DMS, mai era și Costel Corduneanu. El e liderul celui mai violent clan din regiunea Moldovei. Clanul Corduneanu a colecționat dosare penale pentru zeci de infracțiuni, de la înjunghieri și șantaj până la inginerii financiare și incendieri. Cel puțin șase dintre soldații clanului Corduneanu au fost legați de procurori în dosarul Las Vegas.
La masă, lângă Costel era Laurențiu Pletosu, finul lui din Brașov, și el asociat al Las Vegas, face bani din aparate la Brașov.
Puteți să îl vedeți în aceste filmări dintr-o sală de forță, cum atacă cu cuțitul un rival local.
Corduneanu și Pletosu se știu cel puțin din 2001, de când mergeau împreună la concursuri de lupte libere. În filmul lor, Pletosu păzește cetatea Brașovului, unde a mai deținut și restaurantul Cap și Pajură, iar Corduneanu e responsabil de Iași.
La o altă petrecere cu aceleași personaje principale,un alt interlop din Iași, ridicat și el de mascați în dosarul Las Vegas, cerea dedicațiile: „Pentru Mihăiță Polonezu! Mulțumim din suflet! Familia DMS! Pentru Șpac! Pentru inima noastră, Costel Corduneanu! Pentru Adrian! Adrian Beleaua!”, completează cei de la Rise Project imaginea rețelei DMS.
Mihăiță Doroftei, împreună cu fratele lui, Sorin Doroftei, controlează în acte lanțul de cazinouri Las Vegas.
Ei i-au adus împreună, la aceeași masă, pe interlopii din toată țara. Ei controlează grupul de firme DMS, care administrează cazinourile, active din cel mai mic cătun neaoș până în Cipru. Tot ei i-au angajat pe cei mai temuți luptători ai clanurilor din toată țara ca să le asigure protecția.
Inițialele lor dau numele grupării DMS: Doroftei, Mihăiță și Sorin. Ei sunt capii.
În acte, interlopii invitați la nunta și botezul de mai sus erau, de fapt, de două feluri: patroni de păcănele și tehnicienii lor angajați să repare aparatele.
Tehnicienii și șefii lor sunt anchetați acum de procurorii antimafia pentru constituire de grup infracțional organizat.
Cu forța, interlopii preluau ostil cazinouri de la concurență și luau înapoi banii de la câștigătorii nepoftiți.
Un cetățean care a câștigat un jackpot a fost dezbrăcat și amenințat că va fi violat. Alt jucător, căruia aparatul i-a dat câteva sute de mii de lei, potrivit relatărilor Play Responsibly, n-a primit banii pentru că aparatul ar fi fost, de fapt, stricat și l-au scos din priză.
Peste o sută de astfel de tehnicieni de peste 100 de kilograme au fost în slujba Familiei DMS în ultimii doi ani de zile. E concluzia procurorilor DIICOT, care au documentat și cazul fraților Tate, și cazul Las Vegas. Deși au cerut arestarea pentru liderii grupării, purtătoarea de cuvânt a instituției a confirmat pentru Organised Crime and Corruption and Reporting Project că sub umbrela Las Vegas funcționa, de fapt, un batalion de circa 100 de luptători din toată țara.
Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol România, spunea la acea vreme: „Vedem, iată, și această caracteristică pe care nu am întâlnit-o în trecut – liderii grupărilor au uitat de orgolii pentru a-și împărți zonele de influență și beneficiile”.
O parte dintre sportivi pot fi văzuți constant și la competițiile de MMA organizate de către RXF, Real Xtreme Fighting, sponsorizate în principal tot de către cazinourile Las Vegas.
Frații Tate sunt amfitrioni ai evenimentelor, comentează live luptele, și au și luptat de mai multe ori în galele RXF. Unul dintre bodyguarzii de la reședința britanicilor e și el luptător constant în galele de MMA organizate sub înaltul patronaj al Las Vegas și DMS.
Liderul grupării DMS, Mihăiță Doroftei, zis Polonezu, e dat în urmărire acum pentru că nu s-a prezentat în fața instanței la judecată. Locuia într-o casă cu piscină și sens giratoriu în curte, într-o suburbie din sudul Poloniei.
Și-a ridicat casa acolo din 2009, are și cetățenie. Vine din nordul Sucevei, unde este cea mai mare comunitate de polonezi din România, și e și însurat cu o cetățeană poloneză.
Prietenia fraților Doroftei cu crima organizată datează cel puțin din 2014, de când am identificat fotografii cu aceștia la petreceri ale „frăției”, cum o cântă lăutarii.
Cel puțin cinci ani, gruparea a funcționat pe sub radarele statului.
Procurorii au început să monitorizeze Familia DMS cel puțin din septembrie 2019, potrivit surselor RISE Project.
Ce bani produc, de fapt, păcănelele
„Frații Tate controlează o firmă de videochat prin care fac bani din sala de păcănele. Se numește Talisman Enterprises.
Talisman Enterprises, a declarat un punct de lucru în strada Dornei nr. 75-77 din Dobroești, Ilfov, dar adresa nu există pentru că strada se numește Doinei. În imaginea de mai sus, britanicii mergeau, de fapt, pe strada Doinei.
Cazinoul fraților Tate din Ilfov, unde s-au pozat luptătorii din Familia DMS, Box și colegii lui, a stat ascuns după mai multe greșeli în acte și mai multe straturi de documente.
Spațiul unde funcționează cazinoul Las Vegas a fost închiriat mai întâi de Asociația Clubul Sportiv GTC, adică entitatea din spatele sălii SuperKombat Academy.
La SuperKombat s-a antrenat constant și Andrew Tate de-a lungul anilor și s-a întreținut la terase cu luptătorii din portofoliul sălii.
În ianuarie 2020, SuperKombat Academy a închiriat proprietatea către Talisman Enterprises, controlată de frații Tate, și așa a apărut acest cazinou Las Vegas.
Astăzi, în sala de jocuri în care s-au asociat frații Tate cu Familia DMS există și 16 păcănele. Cel puțin o parte dintre ele au fost sub protecția interlopului Box din 2020 și până la finalul lui 2022, când a fost destructurată rețeaua.
RISE Project a intrat în posesia mai multor documente interne din contabilitatea cazinoului care arată cât au produs păcănelele, când cei doi frați erau în arest.
De când au fost băgate în priză prima oară, cele 16 aparate au înghițit un total de peste 44 de milioane de lei. Nu știm, însă, și data la care au fost puse în funcțiune acolo, ci doar că sala există din 2020.
În nici două săptămâni, între 7 și 18 februarie 2023, când cei doi frați erau încă arestați pentru trafic de persoane și constituire de grup infracțional organizat, cele 16 păcănele au înghițit 606.120 lei, adică 120 de mii de euro. Doar în 11 zile și doar într-un singur cazinou din șase, câte am identificat.
Altă firmă a Familiei DMS deținea păcănelele din incintă, iar într-o singură lună făcea plăți către frații Tate de aproape 18 de mii de euro pentru punctul de lucru din Dobroești.
Dacă aparatele ar înghiți constant bani ca în perioada respectivă, s-ar aduna anual peste 4 milioane de euro”, se mai arată în investigația celor de la Rise Project.