Prima pagină » Actualitate » Fraudă la examenul pentru permisul auto. Zeci de candidați analfabeți au folosit o cameră pentru a trece proba teoretică

Fraudă la examenul pentru permisul auto. Zeci de candidați analfabeți au folosit o cameră pentru a trece proba teoretică

Fraudă la examenul pentru permisul auto. Zeci de candidați analfabeți au folosit o cameră pentru a trece proba teoretică

Procurorii din Ilfov au realizat un flagrant și trei percheziții într-un dosar în care un instructor auto din București și un complice al acestuia sunt acuzați că ar fi ajutat zeci de persoane analfabete să fraudeze proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere.

Bărbatul, complicele lui, care avea calitatea de „sufleor”, dar și un candidat, au fost prinși în flagrant marți de către procurori.

Candidatul, un bărbat în vârstă de 32 de ani, ar fi intrat în sala de examen purtând tehnică audio-video pe haine și în urechi, aceasta permițându-i „sufleorului” să vadă monitorul și să transmită răspunsurile corecte.

Polițiștii au făcut percheziții la sediul școlii de șoferi unde lucrează instructorul, dar și la domiciliile a două dintre cele trei persoane surprinse în flagrant.

Din anchetă reiese că cel puțin 56 de alte persoane, din Iași, Călărași, Bacău, Ialomița și București, ar fi fraudat proba teoretică în același mod. Astfel, au fost emise mandate de aducere pentru aceste persoane, 43 dintre ele fiind duse deja la audieri.

Fraudele au început în 2018

Potrivit procurorilor, instructorul auto, în vârstă de 43 de ani, împreună cu „sufleorul”, un bărbat de 28 de ani, au racolat zeci de persoane neșcolarizate, ajutându-le pe acestea să treacă de proba teoretică a examenului pentru permis cu toate că nu știu să scrie și să citească.

Cu ajutorul celor doi, candidații intrau în sala de examen cu o cameră ascunsă și căști asupra lor, fapt care le permitea acestora să filmeze monitorul pe care primeau întrebările. Imaginile ajungeau la „sufleor”, care, ulterior, le transmitea răspunsurile corecte.

Candidații plăteau pentru acest „serviciu” între 3.000 și 7.500 de euro.

Mai mult, pentru a putea susține examenul în București, unii dintre candidați și-ar fi făcut adrese fictive în Capitală, într-o clădire unde erau înregistrate aproximativ 10.000 de persoane.

„În cauză, polițiștii efectuează cercetări în cadrul dosarului penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, fals informatic fals în declarații și abuz în serviciu, urmărirea penală fiind sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea”, informează autoritățile.

Suspecții au fost reținuți

Potrivit stirileprotv.ro, cei trei bărbați depistați în flagrant au fost reținuți. Polițiștii susțin că una dintre persoanele aduse la audieri a luat 25 de puncte la proba teoretică, deși aceasta abia a reușit să citească pe litere mandatul de aducere.

Bărbatul este bănuit că a plătit 7.500 de euro unui instructor auto și unui partener care i-au instalat microfon, cască și o cameră video în formă de nasture, ascunsă în cămașă.

În timp ce instructorul îl aștepta pe hol, celălalt complice era într-o mașină unde urmărea pe un monitor imaginile transmise de camera ascunsă. Îi dicta apoi candidatului răspunsurile.

Cel care ar fi orchestrat totul lucrează de șapte ani ca instructor auto la o școală de șoferi din București.

Candidații au fost aduși la audieri la sediul IPJ Ilfov și supuși unui experiment judiciar ce va fi considerat probă în dosar. Mai exact, polițiștii i-au testat din nou, cu ajutorul unor planșe cu indicatoarele rutiere, dar și cu ajutorul unor întrebări din Codul Rutier.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și