Prima pagină » Actualitate » Găsim fructe şi legume mai sănătoase la piaţă sau în supermarket? Testul care arată nivelul real de nitrați

Găsim fructe şi legume mai sănătoase la piaţă sau în supermarket? Testul care arată nivelul real de nitrați

Găsim fructe şi legume mai sănătoase la piaţă sau în supermarket? Testul care arată nivelul real de nitrați

Multe persoane se întreabă mereu dacă sunt mai sănătoase fructele şi legumele din piaţă sau cele din supermaket și, mai ales, cum să afle acest lucru. Reprezentanţii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) recunosc că nu au niciun laborator unde să facă astfel de teste.

Reporterii Observator au încercat să afle răspunsul la această întrebare şi au făcut un experiment: au testat nivelul nitraţilor din roşii, castraveţi şi pepeni. Adică exact ce ar fi trebuit să facă autorităţile.

Testul începe cu celebrul pepene roşu de Dăbuleni, cumpărat dintr-o piaţă din sectorul 6. Bulina s-a înroşit imediat, iar aplicaţia a arătat că acest produs este periculos pentru a fi consumat.

Cantitatea de nitraţi nu ar trebui să depăşească 60 de miligrame la kilogram, iar acel pepene avea cel puţin dublu. Pepenele roşu din supermarket e chiar mai rău decât cel din piaţă, depăşind de cinci ori cantitatea de nitrați.

A urmat un pepene galben, tot din piață, unde limita ar trebui să fie 90 de miligrame. Rezultatul: 520 de miligrame, adică de aproape şase ori mai mult! Și în cazul pepenelui galben luat din supermarket, aparatul de măsurat nitraţii arată un rezultat de 550, ceea ce înseamnă un conţinut excesiv de nitraţi și, deci, ce sugerează pericolul consumului.

Din fericire, legume precum roşii, castraveţi şi ceapă au trecut testul, mai puțin sfecla roșie. În cazul ei, conform aparatului, norma este de cel mult 1.400 de miligrame la kilogram, iar acest produs avea 2.300. Şi sfecla din magazin e ca cea din piaţă, are un nivel de nitraţi dublu faţă de limita maximă.

Explicaţia ANPC

„Producători sunt câteva mii, iar comisari 361… în cazul instituţiei noastre. Laboratoare nu avem, n-avem la acest moment”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Contantinescu.

În acest context, specialiştii avertizează că nitraţii depuşi în cantităţi mari, în timp, devin cancerigeni, scad imunitatea şi afectează sistemul nervos şi digestiv.

„Discutăm de o scădere a capacităţii la efort, de apariţia stării de oboseală, de cefalee cu reducerea capacităţii de efort fizic. Copiii au o vulnerabilitate mai mare la scăderea nivelului de oxigen din ţesuturi”, a declarat medicul toxicolog Radu Tincu, pentru sursa citată.

Autorităţile franceze au publicat, recent, un studiu care arată că există o legătură între cancerul colorectal şi expunerea la nitraţi şi nitriţi.

Cea mai frecventă sursă de contaminare cu nitraţi este apa de fântână, dar şi fructele şi legumele şi mai ales carnea procesată.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și