Fructele de mare sunt sau nu de post? ÎPS Teodosie: „Este foarte limpede”
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a răspuns marţi, la o emisiune radio, la întrebarea… „fructele de mare sunt alimente de post?”. De exemplu, bisericile din Grecia și Rusia așa consideră.
Este foarte limpede că nu sunt de post, pentru că acelea sunt niște ființe, chiar dacă nu au sânge, cum se spune. E o argumentație falsă! Unde ați văzut sânge în lapte și în brânză. Nici vorbă de așa ceva. Aceea este un fel de șmecherie un fel de a boteza aceste fructe dintr-o lăcomie”, a spus ÎPS Teodosie la Radio Dobrogea – Arhiepiscopia Tomisului.
Postul Paştelui Ortodox a început pe 15 martie
Postul Paştelui a început pe 15 martie și durează 40 de zile, fiind cunoscut şi sub numele de Postul Mare, amintește Antena 3. Această perioadă marchează cele 40 de zile în care Iisus Hristos a suferit pentru iertarea păcatelor noastre.
În postul Paştelui, organizarea evenimentelor în biserică, precum nunți sau botezuri, este interzisă și nu se consumă carne, produse lactate, ouă şi peşte, cu excepţia zilelor de 25 martie, de Buna Vestire și 25 aprilie, în Duminica Floriilor.
Anul acesta, credincioşii au sărbătorit Paştele Catolic pe data de 4 aprilie, în timp ce ortodocşii îl vor celebra pe 2 mai.
ÎPS Teodosie: Fumatul este un păcat mai mare decât beția. E împotriva firii
„Să ia aminte cei care au acest nărav, să-l lase”, spune ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care îi avertizează pe cei care consumă ceea ce, în popor, poartă denumirea arhaică de „iarba dracului”.
„Cine fumează, nu ţine post” a avertizat Teodosie, citându-l, în acest sens, pe Părintele Cleopa, duhovnicul de la Mănăstirea Sihăstria.
Patriarhia Română: Postul nu înseamnă morocăneală şi mustrare moralizatoare a altora
Reprezentanţii Patriarhiei Române spun că postul nu înseamnă doar abţinere de la anumite alimente, ci şi de la „devorarea celorlalţi prin bârfă”, trebuie să fim atenţia cu cei din jur şi să facem fapte bune, să nu mai fim egoişti, să găsim echilibrul în toate.