„Fructul regilor'”, acum și în livezile românești. Cultivatorii spun că au dat lovitura
Un agricultor din Buzău a dat lovitura cu o cultură rar întâlnită în țara noastră. Este vorba despre o plantație de smochini, care deși în sezonul rece îî dă bătăi de cap, la final munca îi este răsplătită cu tone de fructe.
Denumit și fructul regilor, smochinul iubește temperaturile ridicate și este cultivat, în special, în zonele subtropicale. Însă încălzirea globală fac ca smochinul să prindă rod, mai nou, și în țara noastră. Cunoscând secretele acestei planete, Valentin Badea nu a mai stat pe gânduri și a dezvoltat alături de familie, o plantație de smochini, în Buzău.
„Suprafaţa este de aproximativ 8500 de metri. Anul acesta sunt undeva între 7 şi 8 tone. Anul trecut am avut cam două tone, două tone şi un pic”, spune cultivatorul de smochini, potrivit Observator.
Cultivatorii cred că au dat lovitura cu această afacere.
„Am stat şi m-am gândit de ceva ani să fac ceva ce nu prea există şi am ajuns la concluzia că nu există nicio plantaţie de smochini în zonă”, a mai adăugat acesta.
Locurile luminoase sunt prielnice smochinului, care la maturitate produce o cantitate mare de fructe. Iar recoltarea manuală impune multă forţă de muncă. Inclusiv în sezonul rece, roadele sunt bogate, astfel că, muncitorii încearcă să protejeze pomii cât de bine pot.
„I-am învelit cu plase de umbrire. Am găsit această soluţie pentru că nu merge folia la smochin. Se sufocă, mucegăiete şi atunci pierzi pomul”, a mai explicat cultivatorul de smochini.
”O atenţie deosebită trebuie acordată atunci când avem îngheţuri puternice şi căderi de zăpadă, pentru că mai ales plantaţiile tinere trebuie protejate. Plantele sunt sensibile la frig”, spune și Costel Vînătoru, cercetător la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.
În livada cu smochini aflată la periferia Municipiului Buzău sunt invitaţi la cules toţi doritorii. Drept răsplată, aceştia pot mânca pe săturate.