Norul de fum provenit de la incendiile de pădure din Canada a traversat deja Atlanticul și a ajuns în Europa. Se estimează că în câteva zile va ajunge și deasupra României, avertizează meteorologii.
Începând de ieri, norul de fum generat de incendiile de vegetație din Canada a ajuns deasupra Franței, acoperind peste trei sferturi din teritoriu. Primii Primii care au avut de-a face cu efectele fumului au fost britanicii, spaniolii și portughezii care au întâmpinat aceeași situație.
Conform specialiștilor în meteorologie, fumul va persista în Europa până la sfârșitul săptămânii. Se estimează că vineri seara sau sâmbătă va ajunge și deasupra României.
Specialiștii susțin că norul încărcat cu particule aflat la mare altitudine nu reprezintă un pericol pentru populație. Acesta ar afecta doar vizibilitatea, nu și calitatea aerului.
Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat la Antena 3 care vor fi efectele și cum se prezice vremea pentru următoarele zile.
„Conform modelelor furnizate de programul european Copernicus, care monitorizează emisiile de poluanți, există o probabilitate foarte mică ca, la acele înălțimi extrem de mari, de aproximativ 4.000-5.000 de metri, să ajungă cantități neglijabile și absolut neînsemnate în zona țării noastre.
Prin urmare, este foarte posibil să nu observăm niciun efect spectaculos, cum ar fi apusuri sau răsărituri deosebite, despre care s-a mai vorbit. Ne aflăm la o distanță considerabilă față de sursa acestui transport de poluanți.
În Statele Unite situaţia stă diferit. Chicago a fost ieri cel mai poluat oraş din lume. Oamenii au folosit măşti de protecţie pentru a ieşi din casă.
În total, 20 de state americane sunt în alertă de poluare atmosferică. De vină sunt tot incendiile din Canada, cele mai violente focuri din istoria ţării. Peste 500 de focare ard în acelaşi fiimă.
Până în prezent, peste 7,5 milioane de hectare de pădure au ars în incendiile devastatoare din Canada, aceasta fiind o suprafață cât teritoriul Austriei.