Funcțiile de șefi pentru serviciile secrete ale Ministerului de Interne, scoase la concurs! Ce condiții trebuie să îndeplinească viitorii ”capi” ai DIPI și DGA! (EXCLUSIV)

Funcțiile de șefi pentru serviciile secrete ale Ministerului de Interne, scoase la concurs! Ce condiții trebuie să îndeplinească viitorii ”capi” ai DIPI și DGA! (EXCLUSIV)
Funcțiile de directori pentru temutele DIPI și DGA au fost scoase la concurs/Sursa/Facebook MAI
Publicat: 14/12/2020, 19:00

Ministerul Afacerilor Interne a scos la concurs funcțiile de șefi pentru cele două servicii secrete pe care le are în subordine. Este voba despre Direcția de Informații și Protecție Internă, pentru care postul de director general nu a mai fost scos la concurs de ani buni și Direcția Generală Anticorupție, rămasă fără șef după ce chestorul Cătălin Ioniță a fost demis, cu scandal, la sfârșitul lunii august.

Ultimul șef al DIPI care își obținuse funcția prin concurs a fost Gelu Oltean, care a părăsit instituția cu cinci ani în urmă. Ulterior, Direcția de Informații a MAI s-a restructurat, a fost militarizată și a pierdut o parte dintre atribuții, în sensul că, printre altele, s-a renunțat la culegerea de informații legate de activitatea marilor grupări infracționale din țară.

În plus, postul de șef al DIPI a devenit unul de secretar de stat, motiv pentru care șefii noii structuri militare au început să fie înscăunați politic și nu ca urmare a unei selecții stabilite prin concurs.

Ulterior, pentru funcția de director al uneia dintre cele mai importante structuri de informații din România s-a revenit la legea inițială. Ca urmare, postul a fost pus la bătaie, iar examenul urmează aibă loc anul viitor, la data de 19 ianuarie.

Examenul va consta într-o evaluare a „dosarului de recrutare” și proba interviului, în contextul căreia participanții la concurs vor trebui să prezinte un proiect managerial, să arate că au cunoștințele necesare din punct de vedere legislativ și să demonstreze că au abilitățile necesare unuei persoane care conduce o structură de informații.

Viitorul șef al DIPI trebuie să îndeplinească unsprezece condiții

Pentru a se putea înscrie la concurs, viitorul șef al DIPI este obligat, însă, să îndeplinească 11 condiții.  Acesta trebuie să fie absolvent de studii universitare de lungă durată sau studii universitare de licență, să aibă studii postuniversitare sau studii de master în domeniul management sau în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției.

În plus, este necesar să fie declarat „apt medical” și „apt” la evaluarea psihologică, la care se adaugă și condiția ca viitorul candidat să nu fie cercetat disciplinar, să nu fie sub efectul unei sancțiuni disciplinare sau să nu fie pus la dispoziție pentru trimiterea în judecată sau pentru judecarea de către instanțele judecătorești în stare de libertate pentru fapte în legătură cu exercitarea atribuțiilor funcției în care este încadrat.

În continuare, pretendenții la conducerea DIPI trebuie să fi obținut calificativul de cel puțin „foarte bun” în ultimii doi ani, să aibă minim 7 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției și să aibă 4 ani vechime în funcții de conducere în unități ale Ministerului Afacerilor Interne, iar întreaga activitate profesională în structurile MAI să fie de cel puțin 10 ani.

Nu în ultimul rând, cei care se înscriu trebuie să fie, obligatoriu, ofițeri, cu gradul minim de sublocotenent, să aibă aviz pentru lucrul cu cifrul de stat și să dețină sau să obțină  certificat de acces la informații clasificate secrete de stat, nivel Strict Secret de Importanță Deosebită.

Tot în ianuarie, anul viitor, va avea loc și concursul pentru șefia Direcției Generale Anticorupție (DGA). Condițiile de înscriere sunt similiare celor pentru concursul care privește ocuparea postului de șef al DIPI.

Funcția de director al DGA a rămas vacantă după ce, la sfârșitul luii august, chestorul Cătălin Ioniță a fost demis din funcție după ce, în urma unui raport al DIPI i-a fost retras certificatul ORNISS care îi permitea accesul la informațiile clasificate.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor