Furie și lacrimi în Turcia după cutremurele care au devastat țara. Clădirile „prost construite”, catalogate drept „acte criminale”. Erdogan recunoaște unele „deficiențe”
Un supraviețuitor a catalogat clădirile turcești ca fiind „prea slabe pentru a rezista cutremurelor”. Încă din 2018 se știa că mai bine de 50% din clădirile din Turcia nu erau conforme, dar s-a preferat „boom-ul imobiliar” în detrimentul siguranței.
„Mulți dintre oamenii pe care i-am întâlnit la acele înmormântări erau furioși din cauza slăbiciunii clădirilor. Au spus că viețile lor au fost puse în pericol”, spune un jurnalist Sky News care a participat la o înmormântare, unde o femeie l-a înjurat pe președintele Recep Tayyip Erdogan.
Președintele Erdogan a recunoscut anterior că au existat „deficiențe” în răspunsul țării sale, dar a dat vina pe condițiile de iarnă și pe pagubele de la aeroportul Hatay.
„Nu este posibil să fii pregătit pentru un astfel de dezastru”, a declarat dl Erdogan.
El a atacat criticii, spunând că „oameni dezonorabili” răspândesc „minciuni și calomnii” despre guvern.
În Turcia au fost ridicate întrebări peste graniță cu privire la modul în care guvernul a cheltuit așa-numita taxă de cutremur, introdusă în 1999 pentru pregătirea pentru dezastre. Modul în care a fost utilizată nu este de notorietate publică.
Turcia nu a aplicat codurile de construcție
Turcia nu a aplicat codurile de construcție, permițând în același timp un boom imobiliar în zonele predispuse la cutremure, potrivit experților.
Mii de clădiri au fost construite cu materiale și metode inferioare care nu respectau standardele de inginerie antiseismică, a declarat Eyup Muhcu, președintele Camerei Arhitecților din Turcia.
Experții sugerează că problema a fost în mare parte ignorată, deoarece ar fi fost costisitoare de reparat și ar fi încetinit un sector important pentru creșterea economică a Turciei.
„Acesta este un dezastru cauzat de o construcție de proastă calitate, nu de un cutremur”, a declarat David Alexander, profesor de planificare de urgență la University College London.
„Stocul de clădiri din zonă era slab și nu robust, în ciuda realității cutremurelor”, a adăugat dl Muhcu.
Încă din 2018 se știa că mai bine de 50% din clădirile din Turcia nu erau conforme
În 2018, agenția guvernamentală responsabilă cu aplicarea codurilor de construcție a recunoscut că mai mult de jumătate din toate clădirile din Turcia nu erau conforme – deși nu a fost dezvăluit câte încălcări ale codurilor se refereau la rezistența la cutremure sau la integritatea structurală de bază.
Cu puțin timp înainte de alegerile din acel an, guvernul a acordat amnistie companiilor care au încălcat codurile de construcții, permițându-le să evite conformarea prin plata unei amenzi.
Bekir Bozdag, ministrul justiției, a declarat că va investiga clădirile distruse de cutremur.
„Cei care au fost neglijenți, vinovați și responsabili pentru distrugerile produse în urma cutremurului vor răspunde în fața justiției”, a declarat el.
Pe de altă parte, experții au declarat că orice investigație semnificativă trebuie să includă politicile președintelui și oficialii regionali și locali care le aplică.
Sursa: SkyNews