Prima pagină » Actualitate » Furnizorii americani de comunicații cer statului finanțări de miliarde de dolari pentru a înlocui echipamentele chinezilor de la Huawei și ZTE

Furnizorii americani de comunicații cer statului finanțări de miliarde de dolari pentru a înlocui echipamentele chinezilor de la Huawei și ZTE

Furnizorii americani de comunicații cer statului finanțări de miliarde de dolari pentru a înlocui echipamentele chinezilor de la Huawei și ZTE
Sursa foto: Profimedia - Caracter ilustrativ

Operatorii de telecomunicații din SUA au depus cereri de finanțare în valoare de 5,6 miliarde de dolari pentru înlocuirea echipamentelor de rețea de la furnizorii chinezi, în cadrul programului lansat după ce companiile Huawei și ZTE au fost catalogate drept amenințări la adresa securității naționale.

Programul de rambursare pentru rețele de comunicații sigure și de încredere (Secure and Trusted Communications Networks Reimbursement Program – SCRP), elaborat de Comisia Federală pentru Comunicații (Federal Communications Commission – FCC) din Statele Unite ale Americii (SUA) a fost deschis pentru aplicații, de la sfârșitul lunii octombrie 2021 și până în 28 ianuarie 2022, interval în care s-au depus 181 de cereri de finanțare, scriu jurnaliștii de la publicația de specialitate Telecoms.com.

Costurile acoperite prin schema de finanțare

Programul, cunoscut informal sub denumirea „Rip and Replace” (Scoate și înlocuiește) a fost elaborat după ce, la jumătatea anului 2020, companiile chineze Huawei și ZTE au fost catalogate oficial drept amenințări la adresa securității naționale a SUA. Scopul programului este să îi ajute pe operatori să acopere costurile implicate de scoaterea din uz a echipamentelor fabricate de companiile din China și de înlocuire a acestora cu alternative agreate de guvern.

În acest sens, FCC a alocat 1,9 miliarde de dolari pentru program, dar, potrivit celor mai recente informații, a primit cereri cu o valoare de aproape trei ori mai mare. Programul acoperă numai echipamentele achiziționate fie de la Huawei, fie de la ZTE, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv.

Potrivit sursei citate, încă nu este clar în prezent dacă două treimi din cereri vor fi respinse sau dacă statul va încerca să suplimenteze bugetul. O declarație a președintei FCC, Jessica Rosenworcel, sugerează că cea de-a doua variantă este luată în calcul.

„Am primit peste 181 de aplicații de la operatori care au conceput planuri pentru a scoate din uz și a înlocui echipamentele din rețelele lor care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Deși avem mai mult de lucru decât am prevăzut pentru a evalua aceste aplicații, așteptăm cu interes să colaborăm cu Congresul pentru a ne asigura că există suficiente fonduri disponibile pentru acest program cu scopul de îndeplini obiectivele de securitate ale Congresului și de a ne asigura că SUA vor continua să fie un lider global în domeniul securității 5G”, a spus Jessica Rosenworcel.

Astfel, conducerea FCC a notificat Congresul că furnizorii au solicitat inițial aproximativ 5,6 miliarde de dolari în cadrul acestui program, iar jurnaliștii citați apreciază, luând în considerare toate afirmațiile președintei FCC pe această temă, că este posibil ca bugetul alocat să se extindă, dar și că cererile inițiale – un termen folosit chiar de FCC – vor fi examinate cu foarte mare atenție.

Conform termenilor și condițiilor autorităților de reglementare, actualizate la sfârșitul săptămânii trecute, companiile pot aplica pentru a acoperi „costuri rezonabile pentru îndepărtarea, înlocuirea și eliminarea echipamentelor sau serviciilor de comunicații care prezintă un risc pentru securitatea națională”. Sintagma „costuri rezonabile” va fi probabil des auzită la Washington în săptămânile și lunile următoare, comentează jurnaliștii citați.

FCC nu a dat detalii care pot duce la identificarea companiilor care au depus cereri de finanțare. Cert este că programul este destinat companiilor de telecomunicații sau furnizorilor de servicii avansate de comunicații, cu 10 milioane sau mai puțini clienți. Astfel, potrivit definiției date de sursa citată, furnizori de servicii avansate de comunicații pot fi nu numai o companie de telecomunicații, ci și școlile, bibliotecile și furnizorii de servicii de sănătate, ceea ce explică și numărul mare de cereri.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și