Cel puţin 23 de persoane au murit din cauza temperaturilor extreme și a furtunii de zăpadă din Statele Unite ale Americii, potrivit canalului american NBC News.
În Europa, însă, vremea este mult mai caldă pentru această perioadă a anului, dar există o posibilitate ca dezastrul din Statele Unite să ajungă și în țara noastră.
”În ultimele zile ale acestui an, dar și în debutul anului 2023, vremea va fi deosebit de caldă. Valorile maxime, în următoarele zile, se vor situa între 6…14 grade. Chiar și în noaptea de Revelion vom avea temperaturi minime pozitive, cu cele mai ridicate valori în partea de vest a țării, până la 6-7 grade. În restul regiunilor, valori între 0-5 grade. Inclusiv în Capitală valorile vor fi pozitive, între 2-4 grade.
Am avut cea mai călduroasă zi de 25 decembrie, cel puțin pentru Capitală, din istoria măsurătorilor meteorologice. Până în jurul datei de 10 ianuarie temperaturile rămân ridicate.
Începând din a doua parte a iernii, cam de pe 16 ianuarie, am putea avea și intervale în care să apară fenomenele specifice iernii: strat de zăpadă și în zone mai joase de relief și viscol”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM.
În Europa, vremea este mai caldă decât în mod obișnuit, iar furtuna arctică din Statele Unite are șanse minime să ajungă și în România.
”Masa de aer polar în zona respectivă asociată cu gradul de umezeală au determinat geneza şi modul de manifestare a ciclonului care afectează acum această parte a globului. Europa traversează, însă, o perioadă cu o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pentru că masa de aer de origine tropicală rămâne pe un blocaj anticiclonic de interes la latitudini mai coborâte şi cu siguranţă afectează inclusiv partea de sud-est, zona în care ne aflăm şi noi”, a spus meteorologul Elena Mateescu la România TV.