Furturi de IDENTITATE, descoperite de ANAF la persoane fizice care desfășurau afaceri online și livrări. Ce voiau evazioniștii să ascundă de fapt?

Publicat: 14 09. 2023, 10:02
Furturi de identitate, descoperite de ANAF la persoane fizice care desfășurau afaceri online și livrări - Foto: Pixabay

ANAF a descoperit că unele persoane fizice, care desfășurau activități economice clandestine pe internet, au folosit furtul de identitate pentru a evita să fie raportate de către platformele de curierat.

Aceste persoane au desfășurat afaceri online și livrări prin intermediul platformelor de curierat, însă „au omis” să declare veniturile obținute.

Atunci când ANAF a identificat contribuabili care au obținut venituri din activități online și care au avut un comportament fiscal inadecvat, în primă fază s-a pus accent pe încurajarea conformării voluntare.

În unele cazuri, persoanele în cauză au ales să își regleze situația fiscală, în timp ce în altele s-a constatat că s-a apelat la furtul de identitate sau au încheiat contracte cu firmele de curierat în numele altor persoane fără ca acestea să aibă cunoștință despre activitatea desfășurată în numele lor.

Pentru cei care au creat scheme de evaziune fiscală, s-au implicat organele de urmărire penală.

Au fost identificate și cazuri de livrări fictive, cu facturi emise către societăți care nu recunosc achiziția sau bonuri fiscale emise pentru livrări inexistente.

Ce au urmărit evazioniștii?

Scopul acestor operațiuni fictive a fost ascunderea valorii reale a bunurilor vândute. Frauda constă în încasarea în numerar a acestor livrări fictive, făcându-se astfel dificilă identificarea beneficiarului real.

De asemenea, au fost semnalate cazuri în care mărfurile au fost vândute fără documente justificative, iar în timpul verificărilor s-a constatat lipsa acestora din gestiune, precum și sume de bani nejustificate cu documente. Unele societăți au emis facturi de achiziție pentru deducerea ilegală a TVA, fără a îndeplini obligațiile declarative și/sau de plată.

ANAF a aplicat sancțiuni contravenționale pentru diverse tipuri de încălcări, printre care nedotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, neconectarea acestora la sistemul informatic al ANAF, neutilizarea lor conform reglementărilor, precum și alte nereguli legate de documentele justificative și contabile.

Totodată, au fost sancționați cei care au efectuat încasări/plăți fragmentate în numerar peste anumite sume, au achiziționat produse accizabile de la distribuitori fără atestat de comercializare, sau au comercializat produse accizabile fără marcaje corespunzătoare.

De asemenea, s-au luat măsuri împotriva celor care nu au declarat corect transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat în Sistemul RO e-Transport, potrivit Adevărul.ro.