Gabriel Budescu, directorul general al CNIR: „Noua Companie de infrastructură a fost înființată pentru absorbția fondurilor PNRR”

Publicat: 06 06. 2024, 17:14
Actualizat: 07 06. 2024, 11:11

This browser does not support the video element.

Gabriel Budescu, directorul general al CNIR (Compania Națională pentru Investiții Rutiere), a fost invitatul emisiunii Gândul Exclusiv, moderată de Bogdan Pavel. Budescu a explicat care sunt rolul și atribuțiile acestei companii. CNIR este cea de-a doua-a companie pe lângă CNAIR, rezultată din reorganizare a fostului CNADNR.

CNIR este cea de-a doua-a companie pe lângă CNAIR, rezultată din reorganizare a fostului CNADNR, explică Gabriel Budescu.

Această companie nouă CNIR va asigura serviciul public de dezvoltare a infrastructurii majore de transport rutier, respectiv drumuri expres, autostrăzi, centuriocoitoare, parcare, pasaj, practic tot ce tot ce înseamnă investiție nouă, urmând ca în același timp, când CNAIR-ul să rămână treptat cu partea de întreținere.

Care este rolul CNIR

Odată ce rețeaua de autostrăzi a fost dezvoltată, partea de întreținere necesită o atenție din ce în ce mai mare și este foarte important ca ca o companie dedicată să să facă acest lucru explică Budescu.

CNIR-ul reprezintă în același timp și un jalon PNRR, iar conform regulamentului Comisiei Europene, aceste reforme, respectiv înființarea CNIER sunt reforme reversibile și odată îndeplinite, ele nu mai pot fi, nu se mai poate reveni asupra lor. Astfel, operaționalizarea CNIER s-a făcut cu o oarecare întârziere, însă în acest în acest moment suntem în curs de angajare.

Compania apelează la specialiști, adică este în curs de angajări, specifică șeful CNIR

Avem peste 51 posturi scoase la concurs. Ne dorim să atragem specialiști, oameni cu experiență, oameni atât din sectorul public, cât și din sectorul privat, care să vină cu inițiativă, cu dorință de a de a reuși și am încredere că vom reuși să promovăm aceste obiective pe care noi le-am propus.

CNIR, croi

CNIR va implementa toate proiectele de investiții ca drept dovadă că acum avem șapte proiecte alocate prin ordin de ministru și un al optulea, pe care intenționăm noi să-l promovăm, și niciunul dintre acestea nu se regăsește a fi finanțat din PNRR.

Această companie va va finanța obiective și din PNRR, dacă va fi cazul, dacă va mai apuca să finanțeze parte din lucrările prinse în PNRR, din fonduri europene, din viitoarele programe europene. Nu excludem nici parteneriatul public-privat, dacă va fi nevoie, și orice altă sursă de finanțare pe care o putem identifica. Noi suntem datori să identificăm toate sursele de finanțare, să facem analizele cât mai complete. Ulterior le punem pe masa ministerului, care decide în consecință.

Urmăriți emisiunea integral Aici