Prima pagină » Actualitate » Gabriela Firea anunță lansarea Primero, platforma destinată monitorizării copiilor sosiți din Ucraina

Gabriela Firea anunță lansarea Primero, platforma destinată monitorizării copiilor sosiți din Ucraina

Gabriela Firea anunță lansarea Primero, platforma destinată monitorizării copiilor sosiți din Ucraina
Ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat luni lansarea platformei Primero, o aplicație care are ca scop monitorizarea copiilor veniți din Ucraina de la începutul războiului din țara vecină.

Potrivit acesteia, platforma va înregistra și monitoriza toți copiii ucraineni ajunși în România, fie că aceștia sunt însoțiți de părinți, fie că nu.

Ministrul spune că, în acest moment, în România sunt înregistrați aproximativ 37.000 de copii din Ucraina, iar 220 sunt deja în sistemul de protecție specială.

„Ca să ne facem o imagine clară asupra crizei refugiaților, e suficient să privim cifrele: peste 1,6 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în România de la sfârșitul lunii februarie, iar printre ei au fost în jur de 368.000 de copii însoțiți de familiile lor, de alte persoane sau singuri. Dintre acești copii, în continuare sunt la noi în țară aproape 37.000. De asemenea, în sistemul de protecție specială de la noi sunt circa 220 de copii ucraineni”, a scris luni Gabriela Firea.

Primero va centraliza informațiile despre copiii din Ucraina

Firea mai spune că aplicația va centraliza informațiile despre locurile de cazare destinate familiilor cu copii din Ucraina, dar și informațiile despre copiii ucraineni care au sosit în România însoțiți de alte persoane decât părinții.

Prin intermediul aplicației PRIMERO vor fi centralizate informațiile despre locurile de cazare organizate sau despre comunitățile în care sunt găzduite familii cu copii ucraineni sau copii ucraineni însoțiți de alte persoane adulte decât părinții lor.

Pe lângă identificarea și înregistrarea copiilor ucraineni refugiați în România, aplicația permite accesul la servicii esențiale de protecție a copilului, inclusiv servicii de monitorizare şi reunificare a familiei, astfel încât să-i ajutăm pe acești copii să traverseze cât mai ușor această experiență traumatizantă din viața lor.

Am căutat permanent soluții să le fim de ajutor acestor oameni încercați. Unii dintre cei ajunși în România, aveau doar hainele de pe ei și copiii de mână pentru că au plecat văzând cu ochii și au lăsat totul în urmă”, a mai explicat ministrul Familiei.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele