Prima pagină » Actualitate » Gabriela Firea: ”Suntem în topul dezastrului demografic, dacă nu facem nimic, vom ajunge 6 milioane până în 2100”

Gabriela Firea: ”Suntem în topul dezastrului demografic, dacă nu facem nimic, vom ajunge 6 milioane până în 2100”

Gabriela Firea: ”Suntem în topul dezastrului demografic, dacă nu facem nimic, vom ajunge 6 milioane până în 2100”
Gabriela Firea

Senatorul PSD Gabriela Firea avertizează că România se află în fața unei triste realități, aflându-se într-un nedorit top al ”dezastrului demografic”. În cazul în care nu vor fi luate măsuri urgente, populația României va scădea, dramatic, până în anul 2100.

Avertismentul Gabrielei Firea survine în contextul în care PSD și Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) au semnat, miercuri, Acordul politic pentru elaborarea Strategiei Naționale pentru Demografie.

”Copiii și bunicii noștri au nevoie de cea mai mare atenție! Declinul demografic trebuie stopat prin proiecte concrete. Am semnat astăzi Acordul politic pentru elaborarea Strategiei Naționale pentru Demografie între PSD și PPU-SL, primul pas în dezvoltarea unor proiecte esențiale pentru viitorul României. Scăderea demografică este una dintre cele mai mari probleme cu care ne vom confrunta în următoarele decenii. Suntem în topul dezastrului demografic, dacă nu facem nimic, vom ajunge 6 milioane până în 2100. Vremea vorbelor goale a trecut, avem nevoie de proiecte concrete, implementabile rapid”, a spus Gabriela Firea.

”Măsuri dedicate încetinirii declinului demografic și susținerii natalității”

Social-democrații, alături de PPU-SL, propun un pachet de măsuri urgente care sunt necesare pentru a fi încetinit declinul demografic și pentru ca natalitatea să crească în România.

Este vorba, în special, de acordarea sprijinului pentru femeile însărcinate și pentru familiile cu copii, însă nu va fi trecută cu vederea nici situația seniorilor din România.

”Vom propune împreună, PSD și PPU-SL, un pachet de măsuri dedicate încetinirii declinului demografic și susținerii natalității din România. Primele măsuri vizează extinderea la nivel national a Programelor implementate de PMB în mandatul meu: FIV, sprijin pentru femeile însărcinate, pentru familiile cu copii. Ne vom apleca cu grijă asupra situației seniorilor. Vom elabora măsuri dedicate susținerii acestora – financiare, de protejare a sănătății, de combatere a însingurării, de stimulare a unei vieți sănătoase și active. Ne gândim și la necesitatea modernizării infrastructurii – de la creșe și grădinițe, la spitale sau la construirea de cămine pentru seniori”, a adăugat Gabriela Firea.

”Vom propune aceste teme de dezbatere societății, pentru că ele sunt adevărate priorități care ar trebui să fie nu doar pe agenda populației, ci și a Guvernului. Avem nevoie de susținere, nu doar în Parlament, a acestor initiative, ci de susținerea fiecărui român. Este momentul să conștientizăm cu toții cât de gravă este situația și că ne afectează tot ce avem mai drag – familia, copii, viitorul nostru, al tuturor.”

Gabriela Firea

Grațiela Gavrilescu, președintele Biroului executiv al PPU-SL, spune că este nevoie de acțiuni pertinente pentru o economie sustenabilă, de inițiative cu rezultate rapide, pentru cât mai mulți oameni, nu de vorbe în vânt.

”Legea prevenției este unul dintre exemple. Astfel, vom învăța cu toții, nu doar seniorii, cum să ne protejăm sănătatea”, a adăugat Grațiela Gavrilescu, după semnarea acordului

Ea a menționat și un Program aflat în dezbatere privind angajarea persoanelor în vârstă, dar cu experiență, în cadrul societăților comerciale, pentru a transmite noilor generații cunoștințele și expertiza lor.

Sprijinul pentru seniori este o preocupare majoră a ambelor partide, a afirmat și Gabriela Firea, care a arătat că în lume există pe lângă programele de protejare a sănătății, și programe pentru combaterea însingurării seniorilor.

“În Israel sau Japonia sunt rezultate spectaculoase. Seniorii sunt sănătoși, chiar la vârste înaintate, se implică în societate, interacționează, se simt utili”, a precizat Firea.

Și senatorul Adrian Streinu Cercel a susținut această idee și a precizat că este foarte importantă asigurarea accesului seniorilor la terapiile inovatoare.

”Există un decalaj de patru ani între introducerea unui medicament și disponibilitatea lui în România. Am propus o serie de măsuri  pentru ca această situație să dispară”, a spus Adrian Streinu Cercel.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și