Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei, a anunțat, miercuri, un plan ambițios în 14 pași pentru renașterea culturii bucureștene, în contextul controversei generate de intenția actualului primar de a desființa mai multe instituții de cultură din București.
Propunerea de desființare a instituțiilor culturale a stârnit o revoltă în rândul consumatorilor de cultură și al directorilor de teatre, care au apelat inclusiv la premierul Marcel Ciolacu pentru a opri acest demers, argumentând că încalcă dreptul fundamental la dezvoltarea spirituală și accesul la valorile culturale naționale și universale.
În acest context, Gabriela Firea își prezintă programul electoral, evidențiind importanța culturii pentru bucureșteni și promițând o serie de proiecte majore care să revitalizeze scena culturală a orașului.
“Micul Paris” trebuie să renască. Capitala are nevoie de cultură, în toate formele ei: teatre, muzee, săli de spectacole, artişti independenţi şi multe altele. Elevii şi studenţii să poată merge gratuit la muzeele Municipalităţii. În ultimii patru ani, Cultura a fost cu adevărat o “Cenuşăreasă”. S-au tăiat bugetele, s-au anulat spectacolele şi aproape s-au închis centre culturale. Un adevărat asalt împotriva artei. Nu mai vorbim că nici până acum posturile directorilor de teatre nu au fost scoase la concurs şi s-au depăşit toate termenele legale”, spune Gabriela Firea pe Facebook.
Printre propunerile candidatei PSD la Primăria Capitalei se numără construcția Arenei Polivalente, o sală multifuncțională cu 20.000 de locuri, destinată atât evenimentelor culturale, cât și competițiilor sportive de talie europeană.
În primul rând, finalizăm construcţia Arenei Polivalente – o sală multifuncţională cu capacitate de 20.000 de locuri, unde se pot organiza atât evenimente culturale cu public numeros, cât şi competiţii sportive de talie europeană. De asemenea, ar fi foarte important pentru Capitala României în care se află cele mai multe teatre, care intră periodic în reparaţii şi modernizări, să existe un Teatru Temporar – pentru relocarea spectacolelor pe durata lucrărilor de reabilitare”, spune candidata PSD la Primăria Capitalei.
Cred de asemenea că e nevoie de un nou teatru de copii, dar şi pentru adolescenţi, de modernizarea Circului Metropolitan şi de o nouă Sală de Concerte – Filarmonică. Ca în marile capitale europene, voi susţine accesul gratuit al elevilor şi studenţilor la muzee. Toate acestea pot contribui, alături de multe alte programe şi activităţi, la promovarea culturală şi turistică a Bucureştiului”, mai spune Firea.
• Construirea Sălii multifuncționale – Arena Polivalenta – Complex sportiv Lia Manoliu, spațiu cu o capacitate de 20.000 de locuri, pentru toate tipurile de evenimente
• Reabilitarea, consolidarea și modernizarea sediilor teatrelor, instituțiilor de spectacol și a instituțiilor de cultură din București.
• Modernizarea și asigurarea dotărilor pentru spectacolele Circului Metropolitan.
• Realizarea de expertize pentru evaluarea riscului seismic pentru clădirile teatrelor și ale altor instituții de spectacol.
• Construirea Teatrului Temporar, o construcţie uşoară cu circa 450 de locuri, care să permită relocarea spectacolelor pentru teatrele care vor intra în reabilitare, modernizare şi consolidare.
• Înființarea unui nou teatru pentru copii și adolescenți.
• Reabilitarea și modernizarea Grădinii de Vară Herăstrău a Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, precum și a amfiteatrului în aer liber și a sediului Teatrului Masca.
• Susținerea participării teatrelor și instituțiilor de spectacol la concursuri, evenimente sau campanii internaționale
• Construirea Sălii de Concerte a Capitalei, un spațiu modern, cu dotările necesare pentru cea mai bună acustică
• Realizarea de campanii de promovare internă și internațională a Bucureștiului ca destinație turistică culturală.
• Conservarea și punerea în valoare a monumentelor istorice aflate în patrimoniul local.
• Bugetarea participativă, respectiv implementarea unui concurs de proiecte care va putea fi accesat de cetățeni sau ONG-uri, în vederea realizării unor obiective ale comunității.
• Implementarea unui program de susținere a teatrelor independente și a artiștilor autohtoni.
• Constituirea unui Fond Cultural Municipal prin care să fie susținută activitatea pentru artiștii bucureșteni.
CITEȘTE ȘI: