Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunță prelungirea cu două luni a termenului pentru depunerea proiectelor pentru centrele de zi, măsura fiind luată la cererea autorităților locale.
Concret, se pare că primarii au solicitat timp pentru a realiza studiile de fezabilitate sau proiectele tehnice.
Până în prezent au fost depuse 73 de proiecte, a precizat ministrul Familiei.
„Prelungim termenul pentru depunerea proiectelor pentru centrele de zi, la cererea primarilor. Termenul până la care se așteaptă proiectele este 10 iunie 2023. Până astăzi s-au depus 73 de proiecte. Primarii au solicitat timp pentru a realiza studiile de fezabilitate sau proiectele tehnice pentru aceste centre”, a transmis Gabriela Firea.
Ea arată că proiectul rețelei celor 150 de centre de zi finanțate cu 50 de milioane de euro prin PNRR este „unul dintre cele mai importante proiecte asumate încă de la preluarea mandatului”.
„Este esențială apariția acestor centre de zi pentru că, în lipsa realizării activității de prevenire a separării copilului de familie și a serviciilor destinate prevenirii separării copilului de familie, la sfârșitul anului trecut, în sistemul de protecție specială, 32% dintre copiii care aveau o măsură de protecție specială au intrat în sistem ca urmare a situației economice precare a familiei. Aici putem interveni noi, oferind sprijin acestor familii în aceste centre de zi, pentru a-și putea păstra copiii acasă”, a explicat Gabriela Firea.
La sfârșitul anului trecut, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat apelul pentru proiecte în vederea creării unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie. Bugetul total este de 248.740.987 lei fără TVA, echivalent a 50.270.000 euro. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.
Cel puțin 10 la sută din cele 150 de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie vor fi în zonele în care comunitatea romilor este mai numeroasă.
În centrele de zi, copiii își vor face temele, vor avea activități de recreere, socializare, educație informală, vor primi o masa caldă și vor avea parte, atât ei, cât și părinții, de sprijin și consiliere psihologică.