Gabriela FIREA, șocată de incidentul de la metrou/ „E îmbucurătoare extinderea în 18 județe a sistemului brățărilor electronice pentru agresori”

Publicat: 01 10. 2024, 18:36

This browser does not support the video element.

Violența domestică este un fenomen din ce în ce mai îngrijorător care se petrece în România, chiar și în spațiul public. Recent, în metroul bucureștean s-a petrecut un astfel de episod și doar intervenția celor prezenți a putut s-o scoată pe femeie din pumnii consortului nervos care i-a chestionat contrariat: „Ce, nu mai am voie să-mi bat nevasta?” Ulterior, poliția s-a autosesizat, l-a identificat și l-a condus la audieri pe individ.  Europarlamentarul social-democrat, Gabriela Firea, a luat atitudine referitor la episodul de violență. 
Europarlamentarul Gabriela Firea spune că a „privit cu greu imaginile cu bărbatul care și-a bătut iubita într-un vagon de metrou, chiar în stația Piața Universității din București”.
 În calitatea mea de europarlamentar, membru în Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen a Parlamentului European, dar în primul rând ca femeie, mamă, soție condamn cu fermitate orice formă de violență, verbală sau fizică adresată tuturor doamnelor și domnișoarelor! Violența domestică are urmări tragice! Bătăile, abuzurile psihice sau fizice, orice urmă de agresivitate, controlul financiar au efecte ireversibile. Doar anul acesta, în primele 8 luni, polițiștii au intervenit în peste 87.500 de cazuri. Aproape jumătate dintre acestea au fost fapte penal, cu 5% mai multe față de anul trecut.
Fostul primar al Capitalei este șocată de faptul că unii agresori nu se mai feresc să fie violenți nici măcar în public.
 Situația de la metrou este un exemplu. Din fericire, în acest caz imaginile au apărut în public, autoritățile s-au putut autosesiza, iar Poliția Capitalei a anunțat că a găsit agresorul și se vor lua măsurile legale necesare în raport cu incidentul provocat. Însă, sunt multe astfel de cazuri necunoscute și sunt prea multe femei care suportă în tăcere, fără să aibă curajul să ceară sprijinul.  Felicit persoanele care au reacționat și care, până la urmă, și-au pus propria viață în pericol. Toți martorii unor astfel de scene ar trebui să reacționeze și să le semnaleze. Doar printr-o mobilizare cât mai mare putem face să nu se mai repete situațiile de abuz în public.
Aceasta le îndeamnă pe toate victimele abuzurilor de orice fel să ia atitudine și să-i denunțe pe agresori.
 Îndemn toate doamnele și tinerele care trec prin abuzuri să anunțe autoritățile. Vor avea parte de sprijinul necesar, iar agresorii trași la răspundere.  În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii au emis aproape 9.000 ordine de protecție provizorii, peste 3.600 fiind confirmate de instanțele de judecată. Peste 61% dintre infracțiunile reclamate au fost „loviri și alte violențe”.  E îmbucurătoare extinderea în 18 județe a sistemului brățărilor electronice pentru agresori. Așa, vom avea mai puține încălcări ale ordinelor de protecție, iar victimele pot fi apărate în timp real. Peste 1.000 de agresori au fost monitorizați electronic, numai în acest an.
CITEȘTE ȘI:

PNL Bistrița-Năsăud, pe un butoi de pulbere: BĂTAIE între liderii locali din cauza listelor pentru alegerile parlamentare

10 persoane implicate în bătaia de la Spitalul Pantelimon au fost ARESTATE. Polițiștii au mai descoperit o victimă, rănită în urma conflictului